Rusia pregătește alegerile interzicând exporturile de benzină

Rusia a anunțat interzicerea exporturilor de benzină pentru o perioadă de șase luni, începând de vineri. Această decizie a fost luată în scopul de a menține stabilitatea prețurilor la carburanți pe piața internă, conform AFP. Moscova recurge la asta dată fiind apropierea alegerilor prezidențiale, programate pentru mijlocul lunii martie.

”Începând de la 1 martie, Guvernul introduce o interdicţie temporară a exporturilor de benzină”, anunţă într-un comunicat Guvernul.

Premierul a aprobat interdicția

Interdicția, raportată de RBC din Rusia, a fost confirmată inițial, în urmă cu două zile, de un purtător de cuvânt al viceprim-ministrului Alexander Novak. Acesta este responsabil pentru vastul sector energetic al Rusiei.

Potrivit informațiilor furnizate de RBC, prim-ministrul Mihail Mișustin a aprobat interdicția după ce Novak a propus-o într-o scrisoare datată 21 februarie. O altă sursă a declarat pentru Reuters că decizia a fost luată, însă decretul încă nu a fost emis.

”Pentru a compensa cererea excesivă de produse petroliere, este necesar să se ia măsuri care să contribuie la stabilizarea preţurilor pe piaţa internă”, a spus Novak.

Prețurile interne ale benzinei reprezintă un subiect sensibil. Atât pentru șoferi, cât și pentru fermierii din cel mai mare exportator de grâu din lume. În același timp, unele rafinării rusești au fost afectate în ultimele luni de atacurile cu drone ucrainene.

Rusia și Ucraina au vizat reciproc infrastructura energetică, încercând să perturbe liniile de aprovizionare și logistica. Pentru a-și demoraliza adversarul. În contextul unui conflict care durează de aproape doi ani și nu dă semne de încetare.

Produsele petroliere sunt cea mai importantă marfă de export

Exporturile de petrol, produse petroliere și gaze reprezintă cu mult cel mai important export al Rusiei, fiind o sursă majoră de venituri în valută străină pentru economia rusă. Este evaluată la 1,900 miliarde de dolari. Ea asigură Moscovei o poziție de lider în politica energetică globală.

Kremlinul a colaborat cu Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, pentru a menține prețurile la niveluri ridicate, ca parte a grupului OPEC+, care include Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi cheie.

Rusia a redus deja voluntar exporturile de petrol și combustibil cu 500,000 de barili pe zi. Asta, în primul trimestru, în cadrul eforturilor OPEC+ de a susține prețurile.

Cei mai importanți producători de benzină din Rusia în 2023 au fost Gazprom Neft, Rafinăria Omsk, Lukoil, rafinăria de petrol NORSI din Nijni Novgorod și Rafinăria Ryazan a Rosneft.

13 % din producție a fost exportată în 2023

În 2023, Rusia a produs 43,9 milioane de tone de benzină și a exportat aproximativ 5,76 milioane de tone, echivalent cu aproximativ 13% din producția sa.

Principalii importatori ai benzinei rusești sunt state africane precum Nigeria, Libia, Tunisia și, de asemenea, Emiratele Arabe Unite.

Rusia a redus exporturile de benzină către țările care nu fac parte din Comunitatea Statelor Independente luna trecută, pentru a compensa reparațiile neplanificate la rafinării, ca urmare a incendiilor și a atacurilor cu drone asupra infrastructurii sale energetice.

Aceste întreruperi includ oprirea unei unități la NORSI, a patra cea mai mare rafinărie din țară. Aceasta este situată în apropierea orașului Nijni Novgorod. La aproximativ 430 km est de Moscova, din cauza unui presupus incident tehnic.

Exporturile au mai fost interzise și în 2023

Anul trecut, Rusia a interzis exporturile de benzină între septembrie și noiembrie pentru a gestiona prețurile interne ridicate și penurii.

De această dată, interdicția nu va fi aplicată statelor membre ale Uniunii Economice Eurasiatice, Mongoliei, Uzbekistanului și celor două regiuni separatiste susținute de Rusia din Georgia – Osetia de Sud și Abhazia.

Prețurile cu ridicata ale combustibililor în Rusia au înregistrat o creștere începând de la începutul anului. Conform datelor de pe 26 februarie, la bursa internațională de produse comerciale din Sankt Petersburg (SPIMEX), prețul benzinei cu cifra octanică 92 a crescut cu 22% de la începutul anului, în timp ce prețul benzinei 95 a înregistrat o creștere de 32%.

După anunțarea interdicției de export, prețul benzinei 92 a înregistrat o scădere de 3,3%. Prețul pentru benzina 95 se situează în jur de 62 de cenți americani pe litru, comparativ cu peste 2,05 dolari în Europa de Vest.