Așadar, oficialul din Rusia a susținut că Republica Moldova repetă calea Ucrainei „de transformare a ţării într-o anti-Rusie”, după interzicerea partidului ȘOR.
„Republica Moldova repetă cu repeziciune calea ucraineană de transformare a ţării într-o anti-Rusie”, a spus parlamentarul rus, conform publicației Deschide.
Oficialul din Rusia a criticat grav Republica Moldova
De asemenea, acesta a susținut și că venirea Maiei Sandu la putere în Republica Moldova a marcat începerea represaliilor „împotriva politicienilor care susţin apropierea de Rusia”.
Aleksei Juravliov s-a referit, printre altele, la arestul la domiciliu al fostului preşedinte socialist Igor Dodon. Acesta este inculpat într-un dosar penal, fiind suspectat de corupere pasivă, acceptarea unor mijloace financiare pentru partidul său din partea unei structuri criminale, trădare de patrie şi îmbogăţire ilicită, potrivit presei de peste Prut.
„Iar acum Partidului ‘ŞOR’, care militează împotriva autorităţilor actuale, a fost scos în afara legii. Acelaşi lucru s-a întâmplat în Ucraina cu platforma de opoziţie ‘Pentru Viaţă’!”, a mai spus Juravliov.
Acesta susține că autorităţile de la Chişinău acţionează la comanda SUA
Acesta a susținut și că autorităţile de la Chişinău acţionează la comanda SUA, care au impus anterior sancţiuni împotriva Partidului „ŞOR” şi a liderului său, Ilan Şor.
La rândul său, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Dumă, Leonid Sluţki, a declarat că interzicerea Partidului „ŞOR” este o manifestare a „metodelor totalitare de luptă cu cei indezirabili”.
„Republica Moldova continuă să meargă pe calea regimului nazist ucrainean. Interzicerea de către Curtea Constituţională moldoveană a partidului de opoziţie ‘ŞOR’ este un exemplu tipic de luptă împotriva celor indezirabili. De fapt, un exemplu de metode totalitare din timpul celui de-Al Treilea Reich”, a transmis Sluţki într-o postare realizată pe contul său de Telegram.
Sluţki a spus și că decizia de dizolvare a Partidului „ŞOR” nu are temei şi este contrară principiilor libertăţii de exprimare şi creării de asociaţii politice.
Amintim că reacția a venit după ce Curtea Constituţională de la Chişinău a declarat drept neconstituţional partidul condus de oligarhul fugar Ilan Şor, dând curs unei sesizări a guvernului care cerea scoaterea Partidului „ŞOR” în afara legii din motiv că reprezentanţii formaţiunii ar fi mituit alegători şi protestatari, ar avea legături cu persoane dubioase de la Kremlin şi ar fi încălcat în mod repetat legislaţia în ceea ce priveşte activitatea financiară a partidului.