Rusia a luat în vizor sistemele Patriot primite de Ucraina. Dmitri Peskov spune că vor fi distruse

În acest context, un expert în politici de securitate din Germania a avertizat că noile sisteme antiaeriene trimise de SUA în Ucraina nu pot doborî drone iraniene.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat joi că sistemele Patriot vor deveni ţinte ale armatei ruse imediat ce vor intra pe teritoriul Ucrainei.

„Demilitarizarea Ucrainei încă este unul dintre obiectivele operaţiunii militare special”, a declarat Dmitri Peskov, conform handelsblatt.com

Dmitri Peskov critică furnizarea de sisteme Patriot

Furnizarea de sisteme Patriot „nu poate conduce la o soluţie rapidă, ci dimpotrivă. Iar aceste sisteme nu pot împiedica Federaţia Rusă să îşi atingă obiectivele operaţiunii militare speciale”, a subliniat Peskov.

Totodată, autoritățile ruse au avertizat de mai multe ori că noile tipuri de rachete hipersonice cu care este dotată armata rusă nu pot fi contracarate de niciun sistem antibalistic.

Anatoli Antonov, ambasadorul rus la Washington, a condamnat vehement decizia preşedintelui Joseph Biden de a furniza sisteme antiaeriene şi antibalistice Ucrainei, acuzând SUA că poartă un „război prin intermediari” împotriva Rusiei.

„Din nefericire, prin furnizarea de armament, suferinţa poporului ucrainean va continua”, a spus Anatoli Antonov.

Un expert german spune că sistemele Patriot nu pot contracara dronele iraniene

Joachim Weber, expert în Politici privind riscurile de securitate, a afirmat joi că Ucraina ar avea nevoie de alte sisteme antiaeriene şi antibalistice, întrucât sistemele Patriot nu pot contracara dronele de fabricaţie iraniană utilizate de armate rusă în Ucraina.

„Sistemele Patriot nu sunt eficiente împotriva dronelor din Iran”, a argumentat Joachim Weber, citat de postul german NTV.

Preşedintele Joseph Biden a reafirmat miercuri seară, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, susţinerea Statelor Unite pentru Ucraina în contextul „agresiunii” militare a Rusiei şi a confirmat furnizarea de asistenţa militară suplimentară, în valoare de 1,8 miliarde de dolari, inclusiv sisteme antiaeriene şi antibalistice Patriot.

Moscova a avertizat în mai multe rânduri că vor fi „consecinţe” dacă SUA furnizează Ucrainei sisteme antiaeriene avansate de tip Patriot.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, a afirmat săptămâna trecută că SUA au devenit, „practic, parte în conflict”, pe fondul informaţiilor privind intenţia de a trimite sisteme Patriot în Ucraina.

Asistenţa militară masivă, inclusiv transferul de armament sofisticat, „ar însemna chiar o implicare mai largă în ostilităţi, cu personal militar, iar acest lucru ar putea genera posibile consecinţe”, a declarat Maria Zaharova.

Fostul preşedinte şi prim-ministru rus Dmitri Medvedev, vicepreşedinte al Consiliului pentru Securitate de la Moscova, a avertizat că, imediat ce sistemele Patriot vor intra pe teritoriul Ucrainei, „împreună cu personalul NATO, vor deveni o ţintă legitimă” pentru armata rusă.