Rusia a mutat peste 50% din aeronavele străine din țară în registrul propriu

Sursă: Dreamstime

Prim-ministrul rus, Mihail Mişustin, a transmis că mai bine de jumătate din aeronavele străine aflate în Rusia a fost transferate în propriul registru pentru a se asigura siguranța zborurilor în țară. Măsura vine după ce sancțiunile internaționale au întrerupt furnizarea majorității aeronavelor, pieselor și serviciilor către Rusia.

Guvernul rus a transferat peste 50% din aeronavele străine din ţară în propriul registru al Rusiei, în cadrul măsurilor necesare pentru a începe să utilizeze aeronave străine aflate în Rusia, a declarat miercuri prim-ministrul Mihail Mişustin, transmite Reuters.

Mişustin a declarat că sute de aeronave străine au fost deja mutate în registrul rusesc, subliniind că sarcina cheie este de a asigura siguranța zborurilor.

Legea care i-a permis Rusiei acest lucru

Sancțiunile au întrerupt furnizarea majorității aeronavelor, pieselor și serviciilor către Rusia. Companiile aeriene ruse au 515 avioane închiriate din străinătate.

Rusia a adoptat o lege care permite companiilor aeriene ale țării să plaseze aeronavele închiriate de la companii străine în registrul rusesc de aeronave.

Proiectul de lege, semnat de președintele rus Vladimir Putin, a zdruncinat firmele globale de leasing cu câteva zile înainte de termenul limită de 28 martie pentru preluarea avioanelor în valoare de 10 miliarde de dolari ca urmare a sancțiunilor occidentale impuse în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Noua lege, care face parte din măsurile luate de Rusia pentru a combate sancțiunile, are ca scop „asigurarea funcționării neîntrerupte a activităților din domeniul aviației civile”.

Aceasta vine după ce Insulele Bermude și Irlanda, unde sunt înregistrate practic toate avioanele străine închiriate care operează în Rusia, au declarat că suspendă certificatele de navigabilitate pentru avioanele respective, deoarece nu mai pot fi siguri de siguranța acestora.

Rusia, în fața unei alte probleme

Reînregistrarea avioanelor în Rusia ar avea ca scop menținerea lor în zbor pe plan intern prin acordarea accesului la noi aprobări de siguranță. Dar adăugarea Rusiei ca a doua țară gazdă ar putea pune Moscova în contradicție cu normele internaționale care interzic înregistrarea avioanelor civile în mai mult de o țară în același timp.

Cu excepția cazului în care locatorii occidentali sunt de acord cu solicitările Rusiei de a-și elibera avioanele din registrele străine – lucru considerat în general puțin probabil, în condițiile în care se luptă pentru a recâștiga controlul asupra activelor – noua politică deschide, de asemenea, calea pentru o dezbatere contractuală majoră.

„Este ilegal să înregistrezi o aeronavă fără dovada radierii din registrul anterior, precum și fără acordul proprietarului. Acest lucru ar fi o nerespectare a contractelor de leasing”, a declarat consilierul în domeniul aviației Bertrand Grabowski.