Rusia a mutat spre sud navele din Marea Neagră! Decizia luată după ce crucișătorul Moskva a fost avariat

Un înalt oficial de la Pentagon a declarat că Rusia a decis să își mute mai la sud navele aflate în nordul Mării Negre. Decizia Federației Ruse vine după ce crucişătorul ”Moskva” a fost grav avariat miercuri seara, relatează agenția spaniolă de presă EFE.

Responsabilul american a mai spus că Washingtonul nu știe care este motivul real care a provocat aceste pagube navei rusești.

În timp ce Ucraina spune că un tir cu rachetă lansat de forţele sale a distrus crucişătorul de rachete al Flotei ruse din Marea Neagră, Rusia spune că la bordul navei a avut loc un incendiu care a dus la detonarea unor muniții.

Echipajul a fost evacuat

Crucișătorul Moskva, nava amiral a flotei Rusiei din Marea Neagră, a fost grav avariat, iar echipajul său a fost evacuat în urma unui incendiu care au dus apoi la explozia muniției.

Anunţul a venit din partea Ministerului rus al Apărării, citat de agenţia de presă Interfax. Ruşii nu au precizat totuşi care a fost cauza incendiului.

De cealaltă parte, Maksym Marchenko, guvernatorul ucrainean al regiunii portului Odesa de la Marea Neagră, spune că nava amiral a fost lovită de două rachete de croazieră Neptun de fabricație ucraineană, notează agenţia Reuters.

„Rachetele Neptun care păzesc Marea Neagră au provocat pagube foarte grave”, a fost mesajul oficialului ucrainean.

La ce stadiu au ajuns negocierile dintre Rusia și Ucraina

Consilierul prezidenţial ucrainean, Mihailor Podoliak, a vorbit despre negocierile care au loc chiar cum între Rusia și Ucraina.

În cadrul unor declaraţii televizate, oficialul ucrainean a anunțat că în momentul de față negocierile sunt “în desfăşurare” cu privire la o potenţială cale către pace. Pe de altă parte, el adăugat că există și părți sensibile.

Mai exact, potrivit acestuia, un subiect sensibil rămâne numărul de ţări care ar acţiona în calitate de garanţi de securitate pentru Ucraina.

„Consultările cu privire la obligaţiile legale care trebuie făcute, cum va fi în ceea ce priveşte un tratat multilateral sunt în desfăşurare acum”, a spus consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, în declaraţii televizate.

Totodată, el a mai adăugat că există și câteva condiții destul de drastice pe care Moscova le are.

„Trebuie să înţelegem că ruşii categoric nu vor să crească numărul de ţări care pot fi garanţii securităţii. Este important pentru noi să avem cât mai multe dintre acele ţări”, a mai subliniat el.

Amintim faptul că la cea mai recentă întâlnire care a avut loc la Istanbul între delegaţiile ruso-ucrainene, negociatorii au stabilit acorduri preliminare cu privire la posibilitatea unui statut neutru pentru Ucraina, dar protejat de garanţi de securitate internaţională.

O reacție în acest sens a venit de la preşedintele rus, Vladimir Putin. La începutul săptămânii, el declara că acel proces de negocieri este în ”impas”. De cealaltă parte, Podoliak a spus că munca continuă.