Rusia a orchestrat o campanie de distragere a atenției. este puţin probabil ca Rusia să fi desfăşurat trupe în Belarus

Sursă: Dreamstime

Ministerul Apărării din Marea Britanie atenționează că Rusia a orchestrat o campanie de distragere a atenției. Avertismentul a venit după ce Moscova a transmis că 70.000 de militari belaruşi vor fi implicaţi într-un nou grup comun de forţe ruso-belaruse.

Rusia a orchestrat o campanie de distragere a atenției. Marea Britanie atrage atenția

Mai precis, Ministerul britanic al Apărării susține că este puţin probabil ca Rusia să fi desfăşurat efectiv un număr semnificativ de trupe suplimentare în Belarus.

De asemenea, autoritățile din Marea Britanie sunt de părere că anunţul este probabil o încercare de a convinge Ucraina să-şi orienteze forţele pentru a păzi graniţa de nord, conform theguardian.com

„La 14 octombrie, preşedintele Belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat că 70.000 de militari belarusi şi până la 15.000 de militari ruşi vor fi implicaţi într-un nou Grup de forţe ruso-belarus. (…) Autorităţile din Belarus au publicat un videoclip care pretinde că arată sosirea trupelor ruse în Belarus. Cu toate acestea, până în prezent este puţin probabil ca Rusia să fi desfăşurat efectiv un număr semnificativ de trupe suplimentare în Belarus”, a transmis Ministerul Apărării din Marea Britanie într-un comunicat.

De asemenea, autoritățile britanice subliniază că Rusia are forţele de luptă angajate în războiul din Ucraina, iar armata din Belarus are „capacitatea minimă de a întreprinde operaţiuni complexe”.

„Anunţul este probabil o încercare de a demonstra solidaritatea ruso-belarusă şi de a convinge Ucraina să distragă forţele pentru a păzi graniţa de nord”, a completat Ministerul britanic al Apărării.

Alexandr Lukașenko le recomandă Ucrainei și Occidentului să nu pună presiune asupra Rusiei

În altă ordine de idei, amintim că președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, le-a recomandat anterior Ucrainei și Occidentului să nu pună presiune asupra Rusiei, menționând că aceasta posedă arme nucleare cu un motiv bine definit.

„Cel mai important lucru este să nu vă împingeți interlocutorul și chiar adversarul într-un colț. Așadar, nu trebuie să depășești acele linii – acele linii roșii, cum spun rușii. Nu poți să le depășești”, a transmis Lukașenko.

Comunitatea internațională a devenit tot mai preocupată de faptul că președintele rus Vladimir Putin ar putea activa arsenalul nuclear după ce vectorul luptelor militare s-a îndreptat în favoarea Kievului.

„În ceea ce privește armele nucleare, orice armă este o armă creată pentru ceva. Rusia și-a expus în mod clar poziția: Doamne ferește să aibă loc un atac pe teritoriul Federației Ruse; în acest caz, Rusia poate folosi toate tipurile de arme dacă este necesar”, a mai adăugat liderul de la Minsk.