Guvernatorul interimar al regiunii ruse Kursk a ordonat evacuarea rușilor

Kursk. Luni, 16 septembrie 2024, guvernatorul interimar al regiunii ruse Kursk, Aleksei Smirnov, a ordonat evacuarea rezidenților localităţilor situate la mai puţin de 15 kilometri de frontiera Rusiei cu Ucraina. Anunțul său a fost făcut pe rețelele sociale.

„În baza informaţiilor operaţionale, în vederea asigurării securităţii, Statul Major regional a decis evacuarea obligatorie a localităţilor din districtele Rîlski şi Homutovski care se află într-o zonă de până la 15 kilometri de frontiera cu Ucraina”, a scris el, luni, pe Telegram.

Armata Rusiei a început să recâştige teren

Între timp, armata rusă a început să recâştige teren în Kursk, regiunea rusă care a devenit ţinta ofensivei armatei ucrainene din luna august. Acum, armata rusă revendică capturarea unui nou sat în estul Ucrainei, în timp ce forțele ucrainene avansează în Kursk.

„Localitatea Jelannoe Pervoe a fost eliberată datorită operaţiunilor active şi decisive ale unităţilor din Grupul de Sud”, a informat Ministerul Apărării din Rusia.

Armata Rusiei se va mări curând

În aceeași zi, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret prezidențial care prevede creșterea numărului de militari din armata rusă la 2,39 milioane de persoane, dintre care 1,5 milioane de oameni vor fi soldați. Această schimbare va intra în vigoare în decembrie 2024. O măsură similară a fost luată și-n decembrie 2023, când forțele armate ale Rusiei au fost extinse la 2,2 milioane de soldați.

Vladimir Putin
Vladimir Putin (SURSA FOTO: kremlin.ru)

Decizia sa a fost luată la scurt timp după ce a spus că, dacă Ucraina va ataca Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune, NATO ar putea ajunge să fie implicată direct în războiul, ceea ce ar schimba natura războiului.

Ministerul Apărării din Rusia nu a comentat încă acest nou decret prezidențial, dar în decembrie 2023, instituția respectivă spunea că forțele armate cresc datorită dorinței cetățenilor ruși de a se angaja pe bază de contract. La aceea vreme, instituția respectivă zicea că nu sunt planuri pentru o creștere semnificativă a numărului de persoane recrutate obligatoriu. Rusia își mărea armata din cauza amenințărilor tot mai mari, cum ar fi desfășurarea forțelor strategice de apărare și expansiunea continuă a NATO.