Tensiuni între Ministerul Apărării Naționale al României și Ambasada Rusiei

Ambasada Federației Ruse la București a emis un comunicat în care a acuzat Ministerul Apărării Naționale (MApN) al României de „acuzații nefondate” referitoare la utilizarea minelor marine în Marea Neagră. Aceste acuzații sunt legate de declarațiile ministrului Apărării, Angel Tîlvăr, care a subliniat pericolele reprezentate de minele și dronele care amenință securitatea României în contextul războiului din Ucraina.

Ministrul Tîlvăr afirmase, într-un comunicat din octombrie 2024, că minele marine și dronele, folosite pentru atacurile împotriva infrastructurii portuare ucrainene, reprezintă pericole de securitate directă pentru România.

Ambasada Rusiei a interpretat această declarație ca o acuzație directă la adresa Rusiei, sugerând că forțele ruse ar folosi minele marine pentru atacurile asupra porturilor ucrainene.

„Înainte de a identifica în ce context ar fi fost făcute afirmațiile nefondate de către MApN, observăm că ambasada Federației Ruse la București ține să corecteze doar un aspect legat de mijloacele folosite în atacuri (minele marine), nu și faptul (evident, de altfel, după regulile dreptului internațional) că atacurile executate asupra infrastructurii portuare ucrainene ar fi ilegale, ceea ce reprezintă o premieră pentru diplomația rusă”, transmite MApN pe platforma Inforadar.

MApN
Angel Tîlvar/ SURSA FOTO: Inquam Photos, Ilona Andrei

Răspunsul Ministerului Apărării Naționale al României

În răspunsul său, MApN a respins acuzațiile Ambasadei Rusiei, explicând că declarația ministrului Tîlvăr nu implica direct Rusia în utilizarea minelor marine în atacurile asupra infrastructurii portuare ucrainene.

MApN a subliniat că în comunicat se făcea o enumerare a pericolelor de securitate cu care România se confruntă: minele marine și dronele, fără a specifica proveniența minelor.

În plus, Ministerul Apărării al României a clarificat că fragmentele de drone căzute pe teritoriul național sunt, de asemenea, un pericol direct pentru securitatea României.

„Din păcate, ca urmare acțiunilor agresive ale Rusiei, Marea Neagră s-a transformat, dintr-un spațiu al cooperării și comerțului liber, într-o zonă de război. Minele marine, dronele sau fragmentele de drone folosite în atacurile ilegale asupra infrastructurii portuare ucrainene, care au căzut pe teritoriul național, sunt pericole de securitate cu care ne confruntăm în mod direct [subl. ns.]. Angajamentul României, alături de aliații noștri, pentru asigurarea securității în regiunea noastră este de neclintit.”

„Este evident că fragmentul subliniat în citatul de mai sus a generat reacția diplomaților ruși. Orice vorbitor de limba română cu studii elementare de gramatică poate să înțeleagă faptul că fraza evidențiată reprezintă o enumerare de elemente egale ca semnificație și importanță, despărțite prin virgulă. Mai pe înțeles, principalele «pericole de securitate cu care ne confruntăm în mod direct» sunt două: (1) «minele marine» și (2) «dronele sau fragmentele de drone folosite în atacurile ilegale asupra infrastructurii portuare ucrainene, care au căzut pe teritoriul național»”.

„Credem că este cât se poate de clar că acest enunț nu a acreditat ideea că forțele ruse ar fi atacat porturile ucrainene cu mine marine. La fel de evident este și faptul că acest comunicat nu a făcut nicio referire la proveniența minelor marine care reprezintă o amenințare pentru traficul naval din Marea Neagră”, a mai adăugat MApN.

MApN a mai precizat că până în prezent, forțele navale din Marea Neagră au neutralizat 107 mine marine. România a subliniat, de asemenea, că regiunile afectate de războiul din Ucraina au fost transformate într-o zonă de conflict, iar responsabilitatea principală pentru escaladarea acestui conflict revine Rusiei, care a invadat Ucraina.

„Este cât se poate de clar (și pentru noi, și pentru ambasada Federației Ruse la București, așa cum constatăm) cine a transformat regiunea Mării Negre într-un teatru de război, cu consecințe tragice pentru poporul ucrainean și cu pericole și amenințări cât se poate de grave pentru securitatea regională și chiar globală. Agresiunea ilegală, nejustificată și profund imorală a Federației Ruse împotriva Ucrainei și consecințele acesteia nu pot fi justificate sau acoperite de nicio formă de propagandă oficială sau încercări de manipulare informațională”, se mai arată în răspunsul MApN.

mapn

Acuzațiile Ambasadei Rusiei

Ambasada Federației Ruse a reacționat printr-o declarație în care a respins ferm orice legătură între Rusia și minele marine din Marea Neagră, susținând că toate minele din această zonă ar fi ucrainene.

Reprezentanții Federației Ruse au afirmat că raportul Serviciului Federal de Securitate (FSB) din martie 2022 confirmă că Ucraina ar fi responsabilă pentru amenințările la adresa transportului comercial în Marea Neagră.

În viziunea Rusiei, Ucraina, susținută de NATO și Uniunea Europeană, ar fi ignorat dreptul internațional și ar pune în pericol securitatea regiunii Mării Negre.

Ambasada Rusiei a acuzat și blocajele politice și economice generate de statele din NATO și UE, argumentând că aceste acțiuni ignoră viața cetățenilor din regiune, inclusiv pe cea a rușilor.

„Cu privire la acuzațiile nefondate ale Ministerului Apărării Naționale al României împotriva Rusiei

Referitor la afirmația nefondată a Ministerului Apărării Naționale al României conform căreia Rusia ar folosi minele marine „în atacurile ilegale asupra infrastructurii portuare ucrainene” din Marea Neagră, clarificăm încă o dată.

Toate minele marine din Marea Neagră sunt ucrainene și nu au nicio legătură cu Rusia, așa cum a raportat Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Federației Ruse într-o declarație din martie 2022 (http://www.fsb.ru/…/single.htm%21id%3D10439461…). Ca urmare, Ucraina, și nu Rusia, este cea care amenință securitatea transportului comercial în Marea Neagră.

Specialiștii militari europeni și americani sunt, desigur, foarte conștienți de acest fapt, preferând, totuși, să-l tacă de dragul ambițiilor politice ale elitelor statelor lor, NATO și Uniunea Europeană, care, împreună cu marionetele lor ucrainene, ignoră complet fundamentele dreptului internațional și nu au grijă de viețile atât ale propriilor cetățeni, cât și ale altor state din Regiunea Mării Negre.”