A murit un militar de origine rusă din cauza radiaţiilor de la Cernobîl la care a fost expus. Serviciul Medical Militar a confirmat moartea acestuia.
Conform informaţiilor publicate de Serviciul Medical Militar, a fost validat primul deces al unui soldat de origine rusă determinat de radiaţiile primite de la centrala nucleară Cernobîl. Energoatom, compania ucraineană care se ocupă de administrarea centralelor nucleare, a transmis acest lucru pe postul său de televiziune.
Dmytro Kuleba ministrul de externe al Ucrainei a declarat, vineri, că trupele ucrainene au preluat comanda asupra centralei nucleare, stopând inabilităţile produse de ruşi de aproximativ o lună.
În urmă cu o zi, s-a aflat că soldații ruși au fost expuși radiațiilor din Pădurea Roșie de la Cernobîl iar mulți sunt internați în stare gravă. Informația răspândită de presa internațională este confirmată de agenția nucleară Energoatom.
Soldații ruși au fost expuși radiațiilor din Pădurea Roșie de la Cernobîl
„Soldații ruși au fost expuși radiațiilor din Pădurea Roșie de la Cernobîl”, a arătat La Stampa. Primul care a dat vestea a fost Iaroslav Iemelianenko, membru al Agenției Zonei Roșii din Ucraina. După care a sosit confirmarea agenției nucleare ucrainene Energoatom. Militari ai armatei ruse, care la începutul invaziei Ucrainei au preluat controlul asupra fostei centrale nucleare de la Cernobîl, nu purtau costume de radiații atunci când au sosit, în special când au trecut printr-o pădure foarte contaminată. Și au fost la rândul lor contaminați.
Ştirea a fost confirmată de diverse mass-media internaționale, citând mărturiile a doi tehnicieni ucraineni care erau prezenţi la uzină în ziua sosirii trupelor ruse. Soldații s-ar afla acum în Belarus, unde au fost transportați cu autobuze și internați într-un centru medical specializat. Mulți ar fi în stare foarte gravă, prezentând „simptome acute de expunere la material radioactiv”.
Forțele ruse s-au retras – o coincidență?
Potrivit tehnicienilor ucraineni, acestor militari le-a fost încredinţată o „misiune sinucigașă”. „Pădurea roșie”, numită astfel deoarece în urma accidentului teribil din 1986, vârfurile copacilor au devenit roșii din cauza radiațiilor, a fost declarată zonă „nesigură” pentru următorii 24.000 de ani. Astăzi, în zonă se fac tururi turistice, însă doar după obţinerea unui permis şi exclusiv în compania unor ghizi oficiali care au echipamente pentru măsurarea nivelului de contaminare și care știu pe unde să meargă, deoarece mai există încă multe puncte radioactive în zonă.
Sursa citată a mai spus că poate nu este o coincidență faptul că în ultimele zile forțele ruse s-au retras de la situl nuclear de la Cernobîl, pe care l-au ocupat chiar din primele zile ale invaziei, la sfârșitul lunii februarie. De atunci, temerile experților s-au concentrat pe faptul că standardele de siguranță din zonă ar putea fi compromise.