Rusia a redactat un proiect de Constituţie a Siriei şi l-a transmis rebelilor. Aceștia l-au refuzat

Experţii ruşi au redactat un proiect de Constituţie a Siriei, iar documentul le-a fost transmis membrilor delegaţiei rebelilor, la discuţiile de pace de la Astana, a anunţat marţi trimisul special al lui Vladimir Putin, Aleksandr Lavrentiev, relatează AFP, cu precizarea că rebelii au respins proiectul şi nu au vrut nici măcar să îl ia în discuţie.

"Proiectul a fost elaborat de specialişti ruşi, cu scopul de a grăbi procesul de pace, iar documentul le-a fost transmis reprezentanţilor opoziţiei armate", a spus Lavrentiev. 

O sursă din cadrul delegaţiei rebelilor a confirmat că partea rusă a transmis acest document. "Au venit cu acest document, dar noi nu l-a luat. Le-am spus că refuzăm să şi discutăm despre el", a spus, pentru AFP, sursa citată. 

La referendumul organizat în februarie 2012 în Siria, 89,4% dintre votanţi au fost de acord cu adoptarea unei noi Constituţii din care să fie abolită supremaţia partidului Baas, aflat la putere de 50 de ani, menţinând însă amplele prerogative ale preşedintelui.

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a afirmat că Guvernul său este pregătit să negocieze ”totul” în cadrul negocierilor de pace din Kazahstan, deşi în opinia sa nu ştie cine reprezintă opoziţia. Într-o serie de declaraţii pentru presa franceză, acesta mai spune că armistiţiul mediat de Turcia şi Rusia ar fi în prezent încălcat.

Întrebat dacă Guvernul este pregătit să discute despre poziţia sa ca preşedinte, al-Assad a răspuns că ”da, dar poziţia sa este legată de Constituţie”. El a adăugat că orice problemă constituţională va trebui supusă unui referendum. Pe de altă parte, președintele sirian Bashar al-Assad s-a plâns că armistiţiul ar fi deja încălcat şi spune că, la rândul său, s-a declarat hotărât să elibereze "fiecare centimetru pătrat din teritoriul" țării sale pentru că ar deţine « legitimitatea » și « sprijinul popular ».

"Avem legitimitatea să eliberăm orice zonă controlată de teroriști, indiferent cum se numesc. Indiferent dacă se numesc Statul Islamic sau Al-Nusra sau se declară moderați sau chiar Căști Albastre", a spus președintele sirian la postul privat de radio RTL. În acest interviu, acordat de asemenea și postului de radio France Info, președintele sirian a afirmat că regimul său este "pe calea victoriei", după recucerirea Alepului, al doilea oraș sirian.

Rusia a început să-şi reducă dispozitivul militar mobilizat în Siria cu retragerea unicului său portavion "Amiral Kuzneţov" şi a crucişătorului cu propulsie nucleară "Petru cel Mare", desfăşurate în estul Mediteranei, potrivit Reuters, Interfax, EFE şi AFP.

Un anunţ în acest sens a fost făcut la începutul anului de şeful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, citat de agenţia de presă TASS.

"În conformitate cu decizia Comandantului suprem al armatei ruse, preşedintele ţării, Vladimir Putin, din 29 decembrie (2016), Ministerul Apărării demarează reducerea contingentului său militar în Siria", a indicat generalul de armată Valeri Gherasimov, subliniind că această reducere începe prin plecarea din regiune a grupului aeronaval rusesc creat în jurul portavionului "Amiral Kuzneţov", care mai include crucişătorul "Petru cel Mare" şi câteva nave însoţitoare.

AGERPRES