Rusia a refuzat cererea autorităţilor ucrainiene pentru un împrumut de 5 miliarde de dolari, destinat sprijinirii economiei şi acoperirii costului gazelor naturale achiziţionate de la Gazprom, a declarat, azi, ministrul adjunct de Finanţe, Dmitri Pankin, citat de Reuters.

„Au propus să împrumute. Am analizat situaţia şi am spus nu”, a afirmat Dmitri Pankin. Oficialii ucrainieni au transmis Rusiei cererea de împrumut încă din luna februarie.

Ucraina a semnat, la finalul anului trecut, un acord cu Fondul Monetar Internaţional în valoare de 16,4 miliarde de dolari.

„În cazul Islandei nu am luat nicio decizie până acum. Există anumite semne de întrebare privind situaţia economică a ţării. Pe de altă parte, când am început negocierile aveam o altă situaţie financiară, nu ne aşteptam ca problemele noastre să fie atât de serioase”, a adăugat oficialul rus.

Economia Islandei s-a aflat în pragul prăbuşirii anul trecut, ca urmare a falimentului celor mai importante bănci ale ţării, şi a fost salvată printr-un acord de zece miliarde de dolari cu Fondul Monetar Internaţional.

SURSA: Mediafax