Rusia a anunţat, vineri, 24 martie, că nu va participa, sâmbătă, 25 martie, la „Ora Pământului”, o acţiune globală care vizează în oprirea iluminatului public pentru a mobiliza societatea să lupte împotriva schimbărilor climatice, motivând că organizaţia aflată în spatele acestei iniţiative, World Wide Fund for Nature (WWF), este „un agent străin”.
Rusia a decis să nu mai participe în acest an la inițiativa WWF
„Am decis să nu participăm în acest an la această acţiune”, a afirmat în faţa reprezentanţilor presei purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, precizând că decizia a fost luată după ce renumitul ONG WWF a fost inclus pe lista „agenţilor străini”, scrie AFP.
De asemenea, situri emblematice ruseşti, inclusiv Piaţa Roşie şi Palatul Kremlin, îşi stingeau luminile timp de o oră în ultima zi de sâmbătă din luna martie începând din anul 2009 în cadrul operaţiunii „Ora Pământului”. Aceasta este o acţiune de anvergură planetară, organizată de WWF (Fundaţia Mondială a Naturii, în limba română – n.red.).
La începutul lunii martie 2023, Federația Rusă a inclus WWF în categoria „agenţilor străini”, iar Ministerul Justiţiei din această ţară a acuzat organizaţia că „încearcă să influenţeze deciziile autorităţilor ruse” şi „să împiedice implementarea unor proiecte industriale şi de infrastructură” sub pretextul protejării mediului înconjurător.
Autorităţile ruse au adoptat acel statut juridic pentru a complica acţiunile organizaţiei şi ale persoanelor care critică puterea de la Moscova, supunându-le unor foarte dificile proceduri administrative, care, dacă sunt încălcate, pot să atragă sancţiuni penale.
Moscova a criticat ţările occidentale pentru eforturile lor care vizează tranziţia energetică
Potrivit sursei menționate anterior, statutul de „agent străin” aminteşte de cel de „duşman al poporului” din epoca sovietică. Filiala rusă a WWF a anunţat, miercuri, 22 martie, pe site-ul său că este posibilă susţinerea acţiunii „Ora Pământului” şi a organizaţiei WWF pe internet.
Totuși, organizația i-a rugat pe internauţi să nu folosească logoul şi numele WWF, pentru a nu fi expuşi în faţa riscului unor cercetări penale.
În ultimii ani, Rusia condusă de liderul autoritar Vladimir Putin, o ţară mare producătoare de hidrocarburi, a adoptat un discurs din ce în ce mai climatosceptic. Moscova a criticat ţările occidentale pentru eforturile lor care vizează tranziţia energetică.
Aceste discursuri şi reprimarea organizaţiilor care critică puterea de la Kremlin s-au intensificat şi mai mult după ce Moscova a declanșat invazia militară în Ucraina în februarie 2022, mai notează sursa citată.