România salută decizia armatei ruse de a se retrage de pe Insula Șerpilor
Guvernul de la București, prin vocea Simonei Cojocaru, secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaționale, a declarat astăzi, 1 iulie 2022, că România salută decizia forţele ruse de a se retrage de pe Insula Şerpilor, care este, din nou, sub conducerea Ucrainei.
„În urmă cu 120 de zile, Federaţia Rusă a decis să atace în mod brutal o ţară paşnică, independentă şi suverană. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a cauzat crize multiple. Un dezastru umanitar, cu peste 8 milioane de refugiaţi, atacuri împotriva civililor şi începutul unei crize alimentare. (…)
În primele zile ale invaziei ruse asupra Ucrainei, unul dintre primele obiective ale Rusiei a fost să cucerească Insula Şerpilor, situată la 25 de mile de ţărmul românesc. Insula Şerpilor are un rol strategic în regiune, aflându-se în proximitatea Canalului Sulina. Suntem foarte bucuroşi că, potrivit ultimelor informaţii, insula este din nou în mâinile Ucrainei. Suntem foarte preocupaţi aici, la Marea Neagră, de ameninţările pe care le reprezintă minele.
România, Bulgaria, Turcia sunt foarte preocupate de efortul de a contracara acest pericol. Ieri, o mină a fost distrusă lângă Varna, de către forţele navale bulgare”, a declarat, vineri după-amiază, Simona Cojocaru, în cadrul mesei rotunde „Black Sea Security Summit”.
Rusia e gata să facă compromisuri cu Ucraina
La rândul său, Oleksandr Polishchuk, ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, a declarat că Guvernul de la Moscova „este gata să facă compromisuri atunci când vede că lumea liberă este dispusă să acţioneze şi să lupte, nu doar să vorbească”.
„Agresiunea Rusiei a întâmpinat o puternică rezistenţă. Kremlinul este gata să facă compromisuri când vede că lumea liberă nu doar că are mijloace de a învinge agresorul, ci este dispus să acţioneze şi să lupte, nu doar să vorbească.
Aşa cum Ucraina luptă acum. La anexarea Crimeei, în 2014, am spus că lipsa de reacţie a deschis o cutie a Pandorei”, a precizat Oleksandr Polishchuk, ministrul adjunct al Apărării din Ucraina.
Totodată, Yordan Bozhilov, ministrul adjunct al Apărării din Bulgaria, a spus că, acum, armata ucraineană trebuie să primească susţinere până ce Rusia îşi va înceta agresiunea militară și îşi va retrage trupele de pe teritoriul Ucrainei.
„Condamnăm războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Reprezintă o încălcare a dreptului internaţional şi subminează securitatea şi stabilitatea internaţională. Toţi cei responsabili pentru crimele de război comise împotriva Ucrainei trebuie traşi la răspundere şi aduşi în faţa justiţiei internaţionale.
Susţinem toate sancţiunile internaţionale împotriva Federaţiei Ruse şi le salutăm pe cele mai recente anunţate de SUA. Invazia Rusiei în Ucraina reprezintă o ameninţare directă la adresa securităţii euro-atlantice şi afectează statele din Flancul Estic. Ar putea duce la destabilizarea întregii regiuni a Mării Negre. Are implicaţii care generează destabilizarea la nivel regional şi chiar mai departe.
Din acest motiv, unitatea transatlantică, solidaritatea şi coeziunea sunt mai necesare ca niciodată. Trebuie să oferim sprijinul nostru Ucrainei atât timp cât este necesar, până ce Rusia îşi încetează agresiunea şi îşi retrage trupele de pe teritoriul ucrainean”, a spus Yordan Bozhilov, ministrul adjunct al Apărării din Bulgaria, potrivit Agerpres.