În războiul din Ucraina, armata rusă face doi pași înainte, patru înapoi. După lovitura primită la summit-ul NATO, Vladimir Putin mai primește o veste proastă. Insula Șerpilor a fost printre primele avanposturi militare ucrainene atacate de Rusia după ce Moscova a decis să invadeze Ucraina.
Această mică insulă din Marea Neagră a devenit celebră în primele zile ale ofensivei ruse, când un soldat al micii garnizoane ucrainene care o apăra a trimis ”la dracu” nava rusă care somase grănicerii ucraineni să se predea. În final, soldaţii ucraineni din Insula Şerpilor s-au predat, dar actul de bravură a devenit un simbol pentru rezistenţa Kievului.
Dar în primele ore ale zilei de 30 iunie, insula a fost eliberată, deși Moscova pretinde că și-a retras forțele ca un „gest de bunăvoință”, iar trupele și-au îndeplinit sarcinile pe care le aveau, scrie site-ul 19fortyfive.
Kievul anunţase anterior că trupele ruse au fost forţate să-şi retragă în grabă ceea ce mai rămăsese din garnizoană în Insula Şerpilor, în urma unei operaţiuni încununate cu succes a forţelor ucrainene. Un anunţ în acest sens fusese făcut de Comandamentul de Operaţiuni Sud al forţelor de apărare ucrainene, citat de agenţia de presă Ukrinform.
„Ucraina spune că ultimele unități rusești au fost evacuate din Insula Șerpilor în urma unei serii de lovituri puternice, peste noapte. Dacă se confirmă, este o victorie serioasă în Marea Neagră”, a declarat jurnalista ucraineană Illia Ponomarenko într-o postare pe Twitter.
Apărătorii insulei, în bătaia puștii
Cu toate acestea, este neclar dacă Ucraina va avea acum mai mult succes în securizarea efectivă a insulei, cunoscută de ucraineni drept „insula Zmiinyi”.
Având în vedere locația sa, Insula Șerpilor este supusă atacurilor din toate direcțiile, inclusiv din aer și de pe mare. Experții militari au spun că orice apărători ai insulei sunt în „în bătaia pușii”, lucru pe care l-au văzut și rușii, care au descoperit că insula se află în raza de acțiune a rachetelor, artileriei și dronelor.
Importantă din punct de vedere strategic
Eliberarea insulei ar putea fi considerată o victorie a Ucrainei, dar și a NATO. Rusia deține în prezent controlul asupra unei mari părți a coastei Mării Negre, precum și asupra Peninsulei Crimeea și a Mării Azov. Având control deplin asupra Insulei Șerpilor, Rusia ar fi putut bloca efectiv Odesa, făcând imposibil ca Ucraina să-și desfășoare exporturile de cereale.
Ţărilor riverane la Marea Neagră le este cunoscută de multă vreme importanţa strategică a Insulei Şerpilor. Încă din timpul Uniunii Sovietice, insula a fost transformată în bază militară.
Insula Şerpilor este dotată cu un heliport şi două debarcadere, la care pot acosta şi nave mari de război cu un pescaj de maximum opt metri. În plus, se pare că pe insulă există şi depozite de muniţii şi carburanţi, instalaţii radar şi silozuri de rachete, în parte din vremea URSS.
Moscova ar fi putut instala sisteme de apărare aeriană
În plus, dacă Moscova ar fi menținut acum controlul insulei, ar fi putut instala sisteme de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune, precum S-400 „Triumf”, care ar fi reprezentat o amenințare serioasă pentru România, membru-cheie al NATO în regiune. Portul Constanța și traficul spre gura Dunării ar fi fost amenințate de orice prezență rusă.
Întrucât regiunea este bogată în rezerve de petrol și gaze naturale, controlul insulei ar fi putut sprijini orice pretenție a Moscovei asupra acestor resurse.