Mesaj de ultim moment de la Kremlin! Rusia pare dispusă să cadă la o înțelegere pe acest subiect.
Rusia îndeamnă la dialog pe subiectul reducerii armelor nucleare
Totul a fost făcut public de către purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov.
Într-un interviu acordat agenției de presă RIA, oficialul rus a declarat că Rusia şi Statele Unite ale Americii trebuie să se întoarcă la masa dialogului şi să discute despre extinderea tratatului START de reducere a armelor nucleare, notează Reuters.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a subliniat că această temă este una deosebit de importantă pentru securitatea globală, iar „operaţiunea militară specială” declanşată de Vladimir Putin în Ucraina nu reprezintă un motiv pentru a evita discuţiile.
Tratatul START reprezintă un acord istoric încheiat între Rusia şi Statele Unite, după prăbuşirea Uniunii Sovietice, în vederea reducerii armelor nucleare strategice.
START II este o continuare a unei înțelegeri semnate în anul 1991, după prăbușirea Uniunii Sovietice. Primul tratat START a intrat in vigoare în decembrie 1994 și a expirat în 2009, fiind prelungit în 2010.
Rusia şi Statele Unite se aflau în negocieri, înainte de momentul debutului invaziei din Ucraina, în vederea prelungirii cu încă 5 ani a noului acord care expirase în luna februarie 2022.
Peskov: SUA nu pleacă nicăieri, Europa nu pleacă nicăieri, așa că, cumva, va trebui să comunicăm cu ele
Recent, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spunea despre relaţia dintre Statele Unite şi Rusia, subliniind că este „esenţială” comunicarea între cele două părţi.
„Comunicarea este esenţială, în viitor va trebui în continuare să comunicăm. SUA nu pleacă nicăieri, Europa nu pleacă nicăieri, așa că, cumva, va trebui să comunicăm cu ele”, a afirmat omul lui Vladimir putin.
Situația actuală face astfel „improbabilă” posibilitatea ca cele două părţi să revină la „spiritul de la Geneva”, a adăugat Peskov.
Oficialul rus a făcut astfel referire la summitul dintre Joe Biden şi Vladimir Putin din 2021, care a stârnit speranţe privind o detensionare a situaţiei între cele două ţări.
„Este posibil să ne întoarcem la spiritul de la Geneva, când exista o oarecare speranţă? Cu greu. Este puţin probabil să ne amăgim cu vechi speranţe când vedem ce se întâmplă acum”, a mai spus Peskov.