Executivul de la Moscova a anunțat joi că măsura a fost luată ca reacție la politica Norvegiei faţă de misiunile diplomatice ruse.

Măsura luată cu privire la Norvegia presupune un ordin adoptat pentru a pune în aplicare decretul prezidenţial privind măsurile de contracarare a acţiunilor neprietenoase ale ţărilor străine. Decretul specifică limitarea personalului local care poate fi angajat de legaţia norvegiană, care nu va depăşi 27 de persoane.

Vă amintim că în aprilie, Norvegia a expulzat 15 diplomaţi ruşi pentru presupuse acţiuni de spionaj. La acel moment, Rusia a răspuns prin impunerea plecării de pe teritoriul său a 10 diplomaţi norvegieni, potrivit Reuters.

Alte state care au fost incluse pe „lista neagră” a Rusiei

Lista „ţărilor neprietenoase” pentru diplomaţii Rusiei s-a îmbogățit din mai 2021 cu SUA și Republica Cehă, iar din iulie 2022, cu Grecia, Danemarca, Slovenia, Slovacia şi Croaţia. Lista mai include și state precum Canada, Japonia, Coreea de Sud, Australia, Noua Zeelandă și alte țări din Uniunea Europeană. Aceasta a fost creată în 2022, la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina.

„Lista aprobată de guvern nu este definitivă şi, ţinând cont de acţiunile ostile împotriva misiunilor ruse din străinătate, poate fi extinsă”, se arată în mesajul oficial al Federației Ruse.

Aceste state au capacităţi limitate de a angaja lucrători aflaţi pe teritoriul Rusiei în ambasade, consulate şi reprezentanţe ale organelor de stat. În 2022, Grecia avea o limită de angajare de 34 de persoane, Danemarca de 20, iar Slovacia de 16. Slovenia şi Croaţia nu putea angaja pentru misiunile sale diplomatice şi oficiile consulare.

La rândul său, Vladimir Putin este pe „lista neagră” a Republicii Moldova

În aprilie 2023 premierul Republicii Moldova a declarat că există o listă neagră cu cetățeni ruși, printre care se numără Vladimir Putin, care nu au voie să intre pe teritoriul țării.

„Noi avem o listă lungă și noi tot îi trimitem înapoi acasă. (..) O să facem la un moment dat o listă publică, la moment este suficient mecanismul care funcționează astăzi. Nu știu dacă trebuie să irosesc resursele statului ca să fac o listă. Vă asigur că nimeni care nu trebuie să intre, nu intră. Toți cei care propagă și seamănă război, o să le închidem gura. Federația Rusă nu trebuie să ne spună nouă ce trebuie sau ce nu trebuie să facem. Republica Moldova este o țară independentă, suverană și oricine nu respectă alegerea poporului, asta este atitudinea noastră. O să le spunem că fiecare trebuie să-și știe locul și dacă au să-și facă ceva acasă, să-și facă acasă”, a declarat premierul Republicii Moldova, Dorin Recean.