Președintele Volodimir Zelenski s-a deplasat la Londra, acolo unde a cerut avioane de luptă avansate. Cu toate că Regatul Unit nu a spus clar dacă va livra sau nu avioane Ucrainei, premierul britanic a anunțat că țara va antrena piloții ucraineni pentru a opera avioanele de luptă ale NATO.

Pe fond, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat că orice livrare de avioane de luptă avansate la standardele NATO va duce la durere și suferință pentru ucraineni. În plus, oficialul rus a criticat țările NATO pentru că și-au asumat un „rol mai direct” în război.

„Aceasta nu este nimic altceva decât implicarea tot mai mare a Marii Britanii, a Germaniei şi a Franţei în conflictul dintre Rusia şi Ucraina”, a precizat Dmitri Peskov.

În cadrul unei declarații de presă, el le-a mai spus jurnaliștilor ruși că „linia de demarcare între implicarea indirectă şi cea directă (a Europei în conflict) dispare treptat. Nu putem decât să ne exprimăm regretul în această privinţă şi să spunem că astfel de acţiuni duc la o escaladare a tensiunilor, la prelungirea conflictului şi va face conflictul din ce în ce mai dureros pentru Ucraina”.

Rusia nu se va lăsa descurajată

Dmitri Peskov a mai spus că și în eventualitatea în care Occidentul al accepta apelurile președintelui ucrainean, Rusia nu se va lăsa descurajată și va continua operațiunea militară specială în Ucraina până în momentul în care își va atinge obiectivele.

Mai mult, Rusia a respins și concluziile procurorilor internaţionali care investighează doborârea zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines, care au dezvăluit cu o zi în urmă că au descoperit ‘indicii puternice’ privind implicarea personală a preşedintelui Vladimir Putin în această catastrofă.

Procurorii au declarat miercuri la Haga că au găsit „indicii puternice” că Putin ar fi aprobat utilizarea sistemelor de rachete ruseşti BUK, ce au fost folosite pentru a doborî avionul civil deasupra estului Ucrainei în 2014.

Rusia nu poate accepta rezultatele acestei anchete

În primă fază, purtătorul de cuvânt de la Kremlin a declarat că Federația Rusă nu poate accepta rezultatele acestei anchete, deoarece nu a luat parte la ea. El a mai spus că anchetatorii nu au prezentat în mod public dovezi concludente.

MH17 a fost doborât de un sistem rusesc de rachete BUK în timp ce zbura deasupra estului Ucrainei, pe ruta Amsterdam- Kuala Lumpur, la 17 iulie 2014. Toţi cei 298 de ocupanţi ai aparatului – pasageri şi membri ai echipajului – între care 196 cetăţeni olandezi, şi-au pierdut viaţa.

În acea perioadă, rebelii separatişti susţinuţi de Rusia se luptau cu forţele ucrainene pentru controlul regiunii Donbas, în estul Ucrainei.