Situație alarmantă în capitalele NATO
Alarmele vor suna în capitalele NATO după ce România a oprit alegerile prezidențiale pe care Călin Georgescu trebuia să le câștige. Rusia este acuzată că a condus o „operațiune de influențare în masă” pentru a-și impulsiona campania, se arată într-o analiză publicată vineri seară de Sky News.
Orice dovadă că Rusia a încercat să influențeze alegerile într-un stat NATO ar dezvălui o formă de atac hibrid care este menită să slăbească alianța din interior.
Așa-numitele „operațiuni de influențare politică”, care pot folosi rețelele de socializare pentru a amplifica un anumit candidat cu scopul de a-i spori șansele de succes, sunt în mod deliberat dificil de atribuit – ambiguitatea fiind parte integrantă a sistemului de ”arme”, care îl face atât de greu de apărat.
Campanii de influențare și obiectivele Rusiei
Dar aliații încearcă să identifice mai bine încercările, în special ale Rusiei, de a viza statele membre cu campanii de informare care vizează amestecul în alegeri pentru a ajuta politicienii și partidele politice care sunt sceptici față de NATO și mai favorabili față de Vladimir Putin.
Acesta este motivul pentru care evenimentele din România – unde o instanță superioară tocmai a anulat rezultatul primului tur de scrutin la alegerile prezidențiale pe fondul îngrijorărilor cu privire la o operațiune de interferență desfășurată din străinătate – vor da cu siguranță semnale de alarmă în capitalele NATO.
Călin Georgescu și susținerea sa electorală
Primul tur a fost câștigat de Călin Georgescu, un candidat de extremă dreaptă relativ necunoscut, care a fost acuzat de critici că este anti-NATO și un admirator al președintelui Rusiei. Georgescu a declarat pentru Sky News că „este un patriot și un lider, dar nu sunt un fan al domnului Putin”.
Succesul său electoral puțin probabil a fost alimentat de o combinație de retorică populistă, anti-sistem și o campanie de mare succes pe rețelele sociale, în special pe TikTok. Cu toate acestea, autoritățile române susțin că Rusia a lansat un „atac hibrid” asupra țării pentru a spori șansele lui Georgescu, amplificându-i sloganurile de campanie pe rețelele de socializare.
Implicarea Rusiei și documentele desecretizate
Documentele serviciilor de informații au fost chiar desecretizate, sugerând că acesta a beneficiat de o operațiune de influențare în masă – efectuată din străinătate – pentru a interfera cu rezultatul votului.
Întrebat despre asta de Adam Parsons de la Sky News, Georgescu a acuzat guvernul de disperare. Cu toate acestea, decizia Curții Constituționale a României de a interveni și de a anula rezultatele adaugă un nou nivel de gravitate – și risc – crizei.
Posibile consecințe pentru România și NATO
Dacă interferența Rusiei este dovedită, aceasta ar însemna că Kremlinul a încercat să atace NATO într-un mod semnificativ de apropiat de pragul războiului convențional – o mișcare care ar necesita cu siguranță un fel de răspuns aliat la fel de neconvențional, mai scriu jurnaliştii britanici.
În același timp însă, anularea voturilor va declanșa, fără îndoială, acuzații că propriile autorități ale României dăunează însele proceselor democratice ale țării.