Potrivit firmei în cauză, CrowdStrike, victimele campaniei de spionaj ar include companii energetice şi tehnologice. Firma a refuzat să dea detalii cu privire la pierderi sau să numească victimele, invocând acorduri de confidenţialitate legate de investigaţia sa.
'Atacurile par să fi fost motivate de interesul guvernului rus în a-şi ajuta industria să-şi menţină competitivitatea în domenii de importanţă naţională', a afirmat marţi seară, pentru Reuters, Dmitri Alperovici, un responsabil al firmei de securitate. Este pentru prima dată când guvernul rus este pus în legătură ci atacuri cibernetice asupra companiilor, a adăugat Alperovici.
Potrivit responsabilului, CrowdStrike a urmărit activităţile unui grup rus, numit 'Energetic Bear', timp de doi ani. Pe baza unor indicatori tehnici, precum şi a analizei ţintelor alese şi datelor furate, CrowdStrike crede că guvernul rus se află în spatele campaniei de spionaj cibernetic.
Victimele includ companii energetice, contractori în domeniul apărării, companii tehnologice şi agenţii guvernamentale europene, precum şi firme din domeniul manufacturii şi construcţiilor din SUA, Europa şi Orientul Mijlociu, potrivit raportului CrowdStrike.
Datele obţinute de firma de securitate referitoare la Energetic Bear sugerează faptul că autorităţile de la Moscova au decis să folosească spionajul cibernetic pentru a promova interesele economice naţionale ale Rusiei, a mai declarat Alperovici.
Sursa: Agerpres