Din cauza sancțiunilor occidentale impuse Rusiei, mulți importatori au decis să taie legăturile comerciale cu Moscova, făcând astfel prețurile spot pentru țițeiul rusesc să scadă considerabil.
Cu toate acestea, după o întâlnire între oficiali ruși și chinezi, cele două țări au anunțat că prietenia lor „nu are limite”, relatează Reuters.
Rusia, al doilea cel mai important furnizor de țiței al Chinei
În 2022, importurile Chinei de țiței din Rusia au crescut cu 8%, la 86,25 milioane de tone, echivalentul a 1,72 milioane de barili pe zi (bpd), potrivit datelor Administraţiei Vămilor de la Beijing.
China a cumpărat în luna decembrie a anului trecut 6,47 milioane de tone de petrol din Rusia, echivalentul a 1,52 milioane bpd, comparativ cu 1,7 milioane bpd în perioada similară din 2021. Arabia Saudită a livrat în 2022 Chinei 7,49 milioane de tone, echivalentul a 1,77 milioane de barili pe zi, un nivel asemănător cu cel din 2021.
Experții preconizează că Arabia Saudită va rămâne cel mai important furnizor de țiței pentru China, după vizita la Riad din decembrie a președintelui Xi Jinping, în cadrul căreia a declarat că Beijingul va face demersuri pentru a plăti pentru petrol în yuani și nu în dolari SUA.
De asemenea, din datele Administraţiei Vămilor de la Beijing reiese că importurile Chinei de țiței din Malaezia, țară folosită de multe ori ca punct de transfer în ultimii doi ani pentru petrolul provenit din Iran şi Venezuela, aproape s-au dublat în 2022, la 35,68 milioane tone în septembrie, depăşind precedentul record din august, de 3,37 milioane tone.
Livrările de ţiţei din SUA către China s-au situat la 7,89 milioane de tone în 2022, un declin de 31% faţă de 2021.
Rusia a câștigat cu peste 2,5 trilioane de ruble mai mult decât în 2021 din petrol și gaze
În 2022, Rusia din vânzarea petrolului și gazului, cu peste 2,5 trilioane de ruble mai mult decât în 2021. Creșterea de peste 28%, adică circa 36,5 miliarde de dolari, a fost prezentată de ministrul energiei de la Moscova în ultima ședință de guvern, conform Ria Novosti.
„Comparativ cu anul 2021 s-a reușit extragerea cu 10 milioane de tone mai mult, iar exportul a înregistrat o creștere de 7 procente”, a spus oficialul rus despre creșterea cantității de țiței extrase din zăcămintele Moscovei
Acesta a mai precizat că aceste rezultate au fost obținute în ciuda sancțiunilor și acțiunilor „țărilor neprietenoase”.