Preşedinta Consiliului Federaţiei Ruse (Senatul rus), Valentina Matvienko, a avertizat miercuri că Rusia va adopta sancţiuni "dureroase" împotriva ţărilor occidentale şi, în special, împotriva Statelor Unite, relatează agenţiile de presă EFE, RIA Novosti şi canalul de televiziune rus NTV.
"Nu vreau ca cineva să-şi facă iluzii: răspunsul Rusiei la sancţiuni, aşa-zisele contrasancţiuni, vor fi obligatoriu punctuale, dureroase şi sensibile pentru acele ţări care au adoptat sancţiuni împotriva Rusiei", a declarat Matvienko pentru mass-media ruse.
Preşedinta Senatului rus a subliniat că sancţiunile reprezintă o "sabie cu două tăişuri" şi că ţările care au sprijinit Washingtonul trebuie să înţeleagă că atunci când pun în mişcare "acest mecanism distructiv al cooperării internaţionale", "mai ales împotriva unor ţări precum Rusia, vor exista consecinţe grave", scrie Agerpres.
Deşi în mod tradiţional Moscova răspunde aproape imediat Washingtonului, noile sancţiuni ruseşti vor fi anunţate după sărbătorile din mai şi înainte de încheierea sesiunii de primăvară a parlamentului în luna iulie, a afirmat ea.
"Important în prezent este calitatea. Nu trebuie să ne grăbim", a adăugat Matvienko, indicând că sancţiunile vor fi analizate cu cea mai mare atenţie de către guvern, experţi, oameni de afaceri, rectori universitari, politologi, deputaţi şi senatori şi a asigurat ca în niciun caz acestea nu vor dăuna economiei naţionale sau cetăţenilor ruşi.
Săptămâna trecută, un grup de deputaţi ruşi a elaborat un proiect de lege care prevede o gamă largă de măsuri restrictive care includ interzicerea sau restricţionarea importurilor de produse agricole, materii prime sau alimente din SUA şi din alte ţări care sprijină măsurile SUA împotriva Rusiei.
De asemenea, parlamentarii ruşi au propus încetarea sau suspendarea cooperării internaţionale a Rusiei cu SUA şi cu entităţile aflate sub jurisdicţia sa în domeniile energiei nucleare, industriei aeronautice şi construcţiei de motoare cu rachete.
La rândul sau, preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară), Viaceslav Volodin, a declarat că măsurile propuse de deputaţi, cum ar fi limitarea furnizării de motoare pentru rachete, ar trebui să primească aprobarea preşedintelui, Vladimir Putin.
Cât priveşte cele peste 1.000 de medicamente importate din SUA, el a precizat că, în cazul a 90 dintre ele, nu există produse similare în Rusia, deci acestea nu vor fi afectate de preconizatele sancţiuni.
Dacă această iniţiativă va fi aprobată, guvernul rus va fi împuternicit să interzică sau să restricţioneze intrarea pe teritoriul naţional a oricăror mărfuri provenind din SUA sau dintr-o altă ţară care sprijină măsurile SUA împotriva Rusiei.
Agenţiile de presă ruse, citate de Reuters, au relatat miercuri că administraţia preşedintelui american Donald Trump ar fi informat ambasada Rusiei la Washington că Statele Unite nu intenţionează pentru moment să impună noi sancţiuni Moscovei.
'Pot să confirm că Statele Unite au informat ambasada Rusiei că nu vor fi noi sancţiuni pentru moment', a informat agenţia Tass citând o sursă din cadrul Ministerului de Externe rus.