Rusia poate aduce arme nucleare la frontierele sale de vest. Amenințarea unui oficial de la Kremlin

Joi, viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a declarat că Rusia nu exclude posibilitatea de a amplasa arme nucleare la frontierele sale occidentale ca răspuns la desfășurarea de rachete americane cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Germaniei, conform agenției EFE.

„Dacă reprezentanţii guvernului federal german consideră justificată declanşarea unei escaladări sub pretextul că se întâmplă ceva în această regiune, noi vom reacţiona cu măsuri compensatorii în modul pe care-l considerăm cel mai adecvat”, a spus Riabkov.

Oficialul rus de la Ministerul de Externe a comentat și despre posibilitatea ca Rusia să amplaseze arme nucleare la frontierele sale occidentale, afirmând că „se poate întâmpla orice”.

„Nu exclud nicio variantă”, a mai afirmat el, răspunzând .

Potrivit viceministrului rus Serghei Riabkov, având în vedere capacitățile totale ale țărilor NATO, Rusia trebuie să „calibreze” răspunsurile, afirmând că aceasta nu este o amenințare pentru nimeni, ci o modalitate de a găsi cel mai eficient algoritm de reacție față de amenințările în schimbare, inclusiv din punct de vedere al costurilor.

Moscova este îngrijorată de activitățile militare biologice

În același timp, Riabkov a subliniat îngrijorările Rusiei cu privire la activitățile militare biologice desfășurate cu participarea și asistența directă a agenției militare a SUA în laboratoare situate în apropierea frontierelor ruse, foarte departe de teritoriul american. El a menționat că Moscova a propus inițiative pentru consolidarea și instituționalizarea regimului Convenției privind interzicerea armelor bacteriologice (biologice) și cu toxine (BTWC), inclusiv prin formarea de echipe bio-medicale și grupuri anti-epidemice.

Într-un context anterior, fostul secretar al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patrușev, a afirmat că Statele Unite au stabilit în jurul Rusiei o rețea de laboratoare care efectuează experimente biologice-militare, inclusiv cu materiale genetice ale populațiilor slave. De asemenea, o comisie parlamentară rusă a prezentat în aprilie un raport despre activitățile unor laboratoare biologice americane în Ucraina.

Washingtonul și Berlinul au anunțat săptămâna trecută că vor începe desfășurarea de rachete americane cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Germaniei în 2026, inclusiv rachete SM-6, Tomahawk și arme hipersonice aflate în dezvoltare.

Această desfășurare a fost condamnată de Moscova drept o „amenințare foarte gravă” la adresa securității naționale a Rusiei și este considerată o măsură temporară până când Europa își va dezvolta propriile capacități de rachete cu rază lungă de acțiune.