Europa ar putea deveni, în viitorul apropiat, scena unui război nuclear devastator. Rusia a transmis un mesaj clar, de forţă, în urma celor mai recente intenţii ale NATO. Ce a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin?
Informaţia venită de la Moscova care dă fiori reci României şi întregii Europe!
Dacă NATO aduce arme nucleare în Polonia, Rusia ar putea amplasa şi ea rachete nucleare în Belarus
Rusia este gata să răspundă cu o ameninţare nucleară la provocările NATO, este mesajul ferm venit dintre Moscova, dar şi dinspre Belarus.
Luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a vorbit despre posibilitatea amplasării de arme nucleare ruse în Belarus, răspunzând la întrebarea unui jurnalist. Sunt posibile mai multe variante de contra-acţiuni ale Rusiei în cazul în care NATO va amplasa arme lângă frontiera rusă, a precizat Peskov, citat de agenţia TASS, potrivit Agerpres.
“Nu este un secret pentru nimeni că, fără îndoială, amplasarea a tot felul de tipuri de arme (ale NATO) la frontierele noastre, (arme) ce pot reprezenta o ameninţare pentru noi, va necesita adoptarea unor paşi corespunzători pentru a echilibra situaţia. Aici sunt posibile tot felul de variante”, a explicat Dmitri Peskov.
Poziţia purtătorului de cuvânt al preşedintelui Putin a fost întărită şi de şeful diplomaţiei din Belarus. Anterior, Vladimir Makei spusese şi el că Republica Belarus este gata să amplaseze pe teritoriul său arme nucleare ruse în cazul unei ameninţări din partea NATO.
Vladimir Putin cere NATO să se aşeze la masa negocierilor
Preşedintele Aleksandr Lukaşenko declara, cu ceva timp în urmă, că Minskul va propune Rusiei să aducă arme nucleare pe teritoriul său, în cazul în care NATO va lua o decizie similară în Polonia. Lukaşenko a declarat că are nevoie de sistemul de rachete balistice mobil Iskander. Aceste rachete au o rază de acţiune de până la 500 km şi pot transporta focoase convenţionale sau nucleare.
Având în vedere planurile Alianţei Nord Atlantice, Vladimir Putin a cerut NATO să poarte negocieri la obiect pentru a oferi Rusiei garanţii de securitate sigure şi pe termen lung. Rusia are nevoie anume de garanţii de drept, juridice, pentru că înainte colegii occidentali nu şi-au onorat obligaţiile asumate verbal, afirmă preşedintele rus.
Acţiunile militare ale Rusiei în apropiere de Ucraina au amplificat tensiunile dintre Moscova şi NATO, iar Alianţa a cerut Rusiei să nu invadeze statul vecin, fostă republică sovietică. Rusia respinge acuzaţiile că ar plănui o invazie şi susţine că răspunde la ceea ce ea consideră a fi ameninţări la adresa propriei securităţi din cauza relaţiilor tot mai strânse ale Ucrainei cu NATO şi a aspiraţiilor Kievului de a adera la Alianţă.
Moscova a transmis vineri că vrea o garanţie obligatorie din punct de vedere juridic din partea NATO că organizaţia va renunţa la orice activitate în Ucraina şi în general în estul Europei.