Europa este în pragul falimentului din cauza crizei energetice. Odată cu creşterea record a preţului la energie a apărut şi problema gazelor naturale, care a generat un climat de criză, situaţie în care Rusia, care asigură jumătate din cererea de energie a continentului, a transmis un comunicat important legat de această problemă.

Criza energetică, începută în Marea Britanie se amplifică cu fiecare zi ce trece în toate ţările europene. Problemele pe care întregul continent le traversează în privinţa gazelor naturale, au generat creşteri record de preţuri. În timp ce se aşteaptă prelungiurea crizei, Rusia, care asigură jumătate din necesarul de gaze naturale al continentului, a transmis un comunicat care poate fi considerat un avertisment la adresa Europei, scrie Sabah.

„Nu vom face fără reciprocitate”

Conform ştirii transmise de Bloomberg, Rusia a anunţat că nu va asigura necesarul de gaze naturale al continentului fără a primi ceva în schimb. Conform informaţiilor obţinute de la nume apropiate gigantului Gazprom, deţinut de statul rus, şi Kremlinului, Rusia cere în schimbul creşterii livrărilor de gaze naturale către ţările europene aprobările legale necesare pentru mult disputatul gazoduct Nord Stream 2.

Atunci când va fi finalizat, gazoductul Nord Stream 2, care începe de pe coasta Mării Baltice şi coboară până în Germania, va livra Europei 55 de miliarde m.c. de gaze naturale anual. Dar acest proiect a divizat ţările europene.

Pe lângă temerea că acest proiect va creşte dependenţa Europei de Rusia, faptul că Rusia ar putea folosi acest proiect ca o armă geopolitică periculoasă este un subiect dezbătut.

Prin acest comunicat, administraţia rusă, care profită de criza energetică pentru a obţine aprobările necesare, a transmis un semnal clar privind faptul că livrările de gaze naturale prin Nord Stream 2 nu se vor face fără reciprocitate.

Parlamentarul Konstantin Kosaciov, apropiat al Kremlinului, a declarat în legătură cu această problemă: „Nu putem ajunge numai pentru a ajuta la eliminarea greşelilor care nu ne aparţin. Noi am respectat toate prevederile acordului şi ne-am îndeplinit toate obligaţiile. Tot ce este în afara acordului ar trebui să fie cuprins în acorduri adiţionale care să prevadă avantaje reciproce”.