"Au fost deja luate unele măsuri şi urmează să fie adoptate măsuri suplimentare. Acestea vor fi bine calculate şi se vor baza pe analiza acţiunilor NATO în aceasta regiune", a spus diplomatul rus, în cadrul unei conferinţe de presă.
Potrivit oficialului rus, nu există "niciun motiv" pentru ca NATO să desfăşoare efective suplimentare şi să-şi intensifice exerciţiile în regiunile în cauză.
Alianţa Nord-Atlantică se foloseşte de criza din Ucraina pentru reanimarea Organizaţiei în scopul de a-şi dovedi relevanţa, pentru consolidarea activităţii militare şi creşterea cheltuielilor militare.
"Logica NATO este în mare parte dictată de interesele NATO în sine şi nu de interesele securităţii naţionale", a declarat reprezentantul permanent al Rusiei la Alianţa Nord-Atlantică.
Alianţa trăgea nu demult un semnal de alarmă în legătură cu faptul că odată cu pierderea Afganistanului ca un poligon gigant ar putea pierde în planul exersării interoperabilităţii forţelor, coordonării de luptă şi chiar de atunci în programul Alianţei a fost prevăzut un număr mare de exerciţii de amploare, spune diplomatul rus.
Manevrele NATO prevăzute pentru 2015 cu participarea a până la 40.000 de persoane, ce se vor desfăşura în Portugalia, Italia şi Spania vor fi primele exerciţii de o asemenea amploare de după perioada războiului rece, potrivit acestuia.
"Toate aceste planuri existau pe hârtie. NATO se foloseşte activ de criza din Ucraina ca de un motiv ideologic pentru revigorarea alianţei", a reiterat Gruşko.
După începerea crizei din Ucraina, Alianţa şi-a consolidat prezenţa în regiunea baltică. De la 1 mai, unităţi ale misiunii NATO de protecţie a spaţiului aerian în ţările baltice nu mai au bază doar în Lituania, unde numărul avioanelor de vânătoare s-a dublat până la opt avioane, dar, de asemenea, în Estonia, unde au fost trimise patru F-16 din cadrul armatei daneze a aerului. În plus, patru avioane de vânătoare au fost trimise la baza aeriană Malbork, în Polonia.
La sfârşitul lunii aprilie, aproape 600 de soldaţi americani au sosit în regiune pentru a participa la exerciţii pe diferite poligoane. Lituania, Letonia şi Estonia au subliniat în mod repetat că sunt favorabile extinderii prezenţei forţelor NATO în regiune.
Moscova consideră "că extinderea fără rezerve şi continuă a NATO este o greşeală care subminează stabilitatea în Europa", declarase anterior ministrul rus de externe Serghei Lavrov.