Rusia amenință Republica Moldova! Kremlinul o acuză pe Maia Sandu de rusofobie
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că declarațiile antirusești ale oficialilor din Republica Moldova nu vor rămâne fără reacție.
„Urmărim cu îngrijorare cum evoluează situaţia din Republica Moldova, care ne este apropiată din punct de vedere istoric, şi unde continuă acţiuni de protest la care participă mii de locuitori nemulţumiţi de politica conducerii ţării”, a afirmat Maria Zaharova.
Escaladarea retoricii antirusești
Tot în aceeași conferință de presă aceasta a mai spus că evenimentele respective duc la o creștere a retoricii antirusești care ajung chiar la nivelul rusofobiei.
„S-a ajuns până în punctul în care unii parlamentari ai partidului de guvernământ ‘Acţiune şi Solidaritate’ (PAS) lansează apeluri în parlament pentru a recunoaşte Rusia – aşa cum spun ei – drept regim terorist. Noi desigur înregistrăm aceste declaraţii antiruseşti şi evident ele nu vor rămâne fără răspuns”, a mai spus ea.
Rusia nu este un pericol la adresa neutralității Republicii Moldova
Maria Zaharova a mai declarat că Federația Rusă nu reprezintă un pericol la adresa neutralității țării conduse de Maia Sandu, ci Occidentul.
„Aş vrea să repet, aşa cum arată experienţa, nu Rusia este o ameninţare la adresa neutralităţii Republicii Moldova, ci asistenţa militară şi tehnico-militară (occidentală), al cărui scop real este de a asigura interesele Occidentului însuşi, şi nu securitatea Moldovei”, a mai spus aceasta.
De asemenea, ea a mai spus că „scopul este evident: pregătirea populaţiei pentru majorarea cheltuielilor pentru apărare, justificarea dezvoltării colaborării cu NATO, UE sub pretextul de a-şi apăra neutralitatea”.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Moscova a mai spus că o dovadă suplimentară care să ateste spusele sale sunt „manevrele militarilor americani în vecinătatea imediată a Republicii Moldova”.
România, pilonul principal al Republicii Moldova în procesul de integrare la UE
Vicepremierul Republicii Moldova, Andrei Spînu, a oferit un interviu pentru agerpres.ro în care a fost întrebat dacă țara sa depinde mai mult de România sau de Uniunea Europeană, însă acesta a spus că problema nu se poate pune așa.
Nu în ultimul rând, el a mai spus că România este pilonul principal al Republicii Moldova în procesul de integrare în Uniunea Europeană.
„Eu cred că ele nu pot fi separate aşa. Noi toţi înţelegem că integrarea Moldovei în Uniunea Europeană nu poate să se întâmple fără România. Deci România este principalul nostru pilon în procesul de integrare europeană. Şi noi nu vedem altfel cum să reuşim dacă România nu va fi de partea noastră şi noi nu vom merge, cumva, cot la cot în acest proces de integrare europeană a Moldovei”, spunea acesta.