Rusia amenință România. Anunț de la Moscova: Vor fi duși la coșul de gunoi al istoriei

rusia_vs_romania

SURSA FOTO: Dreamstime

Deputații ruși intenționează să-și "suspende" calitatea de membri în OSCE, după ce România a refuzat să le acorde vize pentru Adunarea Parlamentară a OSCE de la București.

Amenințarea directă pentru România venită de la Moscova. „Le vom face cu mâna”

În urma deciziei luată de România, aceea de a refuza acordarea vizelor deputaților din Rusia și Belarus pentru a participa la reuniunea Adunării Parlamentare a OSCE de la București, deputații ruși intenționează să-și „suspende” calitatea de membri în această organizație.

Leonid Sluțki, șeful Comisiei pentru afaceri externe a Dumei de Stat și lider al partidului LDPR, a anunțat că va fi pregătit un proiect de rezoluție în acest sens. Proiectul urmează să fie discutat pe 3 iulie în Duma de Stat și în Consiliul Federației al legislativului rus.

Senatorul Vladimir Jabarov a fost cel care a propus inițiativa, subliniind că poziția de suspendare a participării Rusiei la Adunarea Parlamentară a OSCE a fost convenită între cele două camere ale parlamentului rus, în urma refuzului de a acorda vize deputaților rusi și belaruși pentru reuniunea din București, programată între 29 iulie și 3 august.

„Autorităţile române au decis să nu permită participarea delegaţiei Federaţiei Ruse la sesiunea anuală a Adunării Parlamentare a OSCE, desfăşurată în România în perioada 29 iunie – 3 iulie. Măsura va fi aplicată tuturor membrilor delegaţiei, parlamentari şi staff tehnic”, a anunţat sâmbătă Radu Filip, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe de la București.

Și delegația Belarusului a fost refuzată

În cadrul discuției, președintele Consiliului Federației, Valentina Matvienko, a subliniat că aceeași măsură de suspendare a participării va fi aplicată și delegației Republicii Belarus. Ea a criticat organizația OSCE, numind-o „ucrainizată” și evidențiind prejudecățile percepute în cadrul acesteia.

„Cum pot Adunarea Parlamentară și OSCE în ansamblu – organizația responsabilă pentru securitatea în Europa – să excludă Rusia de la participare? Cum poate fi discutată securitatea europeană fără participarea Federației Ruse? Răspunsul este evident și este clar ce se întâmplă acolo”, a declarat Matvienko.

Vicepreședintele Piotr Tolstoi, care a condus delegația rusă în Adunarea Parlamentară a OSCE, și-a exprimat speranța pentru continuarea dialogului privind securitatea în spațiul OSCE „după victoria noastră în Ucraina” și în contextul unei „noi OSCE” după „noua” Ialta și Helsinki, referindu-se la acordurile semnate în timpul Războiului Rece la Ialta și Helsinki.

Rusia amenință România

„Toți cei care ni se opun astăzi vor fi duși de val la coșul de gunoi al istoriei. Acolo le vom face cu mâna și ne vom lua rămas-bun de la ei”, a spus Tolstoi, un descendent îndepărtat al celebrului scriitor rus, cunoscut pentru declarațiile sale belicoase.

Președintele Camerei inferioare a Parlamentului rus, Viaceslav Volodin, a declarat că Rusia a decis să nu-și mai plătească contribuția la „acest cenaclu, care nu are nimic de-a face cu structurile parlamentare”, referindu-se la OSCE, pe care o consideră influențată de SUA și amintind de „unele aripi ale blocului NATO”.

El a făcut aceste declarații în contextul refuzului României de a acorda vize deputaților rusi și belaruși pentru participarea la reuniunea Adunării Parlamentare a OSCE, programată să aibă loc în perioada 29 iunie – 3 iulie la București. Restricțiile impuse vor afecta toți membrii delegațiilor ruse și belaruse, inclusiv parlamentari și personalul tehnic.

„Decizia părții române se bazează pe poziția consecventă a României față de Rusia în contextul războiului de agresivitate în curs împotriva Ucrainei. Decizia este îndreptată și împotriva Belarusului, care este un susținător al războiului”, a spus Filip.

Anterior, șeful Comisiei pentru Afaceri Internaționale a Consiliului Federației, Grigori Karasin, a criticat refuzul Bucureștiului de a permite Moscovei să participe la reuniunea adunării. Potrivit lui Karasin, partea română a adus „o contribuție la distrugerea unei organizații care a fost odată utilă pentru cooperarea în Europa”.