Extinderea NATO spre est şi instalarea sistemelor antibalistice în ţări europene au generat o criză de încredere în zona euro-atlantică, a afirmat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la o reuniune a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).
„Extinderea necugetată a NATO, acumularea de capacităţi militare pe flancul estic, instalarea de sisteme americane antibalistice în Europa, sancţiunile lipsite de legitimitate impuse sub diverse pretexte – toate aceste lucruri au drept rezultat o criză de încredere în zona euro-atlantică”, declară Serghei Lavrov, citat de agenţia Tass.
Şeful diplomaţiei ruse a acuzat că anumite naţiuni recurg, în tentativa de a obţine superioritate, la şantaje, presiuni, ameninţări şi chiar ingerinţe în afacerile interne. „Susţinerea unei lovituri de stat în Ucraina şi presiunile fără precedent asupra Macedoniei sunt cele mai bune exemple în acest sens”, a subliniat Lavrov.
Rusia va reacţiona simetric în cazul în care Statele Unite vor dezvolta noi tipuri de rachete după eventuala retragere din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), a avertizat miercuri preşedintele rus Vladimir Putin, observând că Pentagonul are deja în planul bugetar un proiect balistic, scrie mediafax.ro.
Preşedintele Donald Trump a anunţat că Statele Unite se vor retrage din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), acuzând Rusia de încălcarea acordului semnat în anul 1987. Tratatul semnat de Statele Unite cu Rusia prevede interzicerea rachetelor cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Donald Trump susţine că Rusia a încălcat acest Tratat, dar Administraţia Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.
Sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa au caracter ofensiv, fiind o încălcare gravă a Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), a acuzat Ministerul rus de Externe, referindu-se la platforma Aegis, montată în România. „Există o nouă chestiune problematică care a generat probabil cea mai mare îngrijorare a noastră şi pe care am început să o prezentăm Statelor Unite în formatul bilateral al acestui Tratat. Se referă la instalarea lansatoarelor Mk-41 în cadrul Sistemului Aegis montat în Europa pentru presupuse sarcini antirachetă. Cu toate acestea, contrar prevederilor Tratatului, aceste lansatoare permit utilizarea ofensivă a rachetelor de croazieră Tomahawk cu raze medii de acţiune şi a altor sisteme de atac. Considerăm că este o încălcare flagrantă şi directă a Tratatului INF”, a declarat de curând Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe.
Statele Unite au început să instaleze în România şi Polonia sisteme de rachete ofensive, prin încălcarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), a acuzat recent Vladimir Iermakov, şeful Departamentului pentru Neproliferare şi Controlul armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe. „Există grave semne de întrebare referitoare la acţiunile colegilor noştri americani, acţiuni care sunt în contradicţie cu Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, inclusiv amplasarea lansatoarelor terestre Mk-41 în România şi Polonia”, a declarat Vladimir Iermakov la începutul lunii octombrie, în cursul unei dezbateri organizate de o comisie a Adunării Generale ONU. Potrivit oficialului rus, Statele Unite au început în iunie instalarea în România şi Polonia a sistemelor Aegis şi a lansatoarelor MK-41, care ar putea fi folosite pentru atacuri cu rachete de croazieră având rază medie de acţiune.