Uniunea Europeană și-a manifestat public îngrijorarea cu privire la mișcările trupelor rusești din apropierea graniței cu Ucraina: „Informaţiile pe care le-am cules până în prezent sunt destul de neliniştitoare.” Această situație a stârnit și interesul puterilor americane. Washington a cerut, de asemenea, explicaţii Rusiei, conform AFP, citat de Agerpres.
„Continuăm să supraveghem situaţia şi informaţiile pe care le-am cules până în prezent sunt destul de neliniştitoare”, a declarat Peter Stano, purtător de cuvânt al şefului diplomaţiei europene Josep Borrell.
„Nu avem claritate asupra intenţiilor Moscovei”
Peter Stano a explicat că Uniunea Europeană se sfătuiește, în acest moment, cu Statele Unite ale Americii şi cu Marea Britanie despre circumstanțele actuale. Purtătorul de cuvânt a afirmat că „suntem pregătiţi să luăm în considerare măsuri cu aceşti parteneri dacă va fi necesar.”
Washington a solicitat, în această săptămână, Rusiei o lămurire cu privire la mişcările „neobişnuite” pe care militarii le realizează în apropierea frontierei cu statul vecin.
„Nu avem claritate asupra intenţiilor Moscovei, dar îi cunoaştem strategia. Îngrijorarea noastră este că Rusia face grava eroare de a încerca să repete ceea ce a făcut în 2014, când şi-a masat forţele de-a lungul frontierei şi a intrat în teritoriul suveran ucrainean, declarând în mod fals că fusese provocată”, a spus secretarul de stat Antony Blinken.
Ursula von der Leyen, şefa Comisiei Europene și preşedintele american Joe Biden au discutat despre acest subiect în timpul ultimei sale vizite de la Casa Albă. Aceasta a anunțat public, pe pagina sa oficială de Twitter, că UE și SUA susțin „deplin integritatea teritorială a Ucrainei.”
„UE şi Statele Unite susţin deplin integritatea teritorială a Ucrainei. Îi susţinem deplin (pe ucraineni) în eforturile lor de a-şi moderniza economia şi a-şi creşte rezilienţa”, a scris aceasta pe social media.
Implicarea NATO
În problema actuală, NATO a informat deja că „supraveghează cu regularitate mişcările trupelor ruse” şi că „este important să se asigure transparenţa şi să se evite orice eroare de calcul.” Între timp, Dmitro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei, a anunțat că intenționează să vorbească luni, la Bruxelles, cu Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.
Răspunsul Rusiei
În această situație, populația rusească neagă vehiculații apărute în spațiul public și explică că „Rusia nu reprezintă o amenințare pentru nimeni.” Ba mai mult, Dmitri Polianski, ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, întrebat dacă statul urmărește să invadeze teritoriul ucrainean, a asigurat că „aşa ceva nu a fost plănuit niciodată, nu a fost făcut niciodată şi nu se va realiza niciodată. Cu condiţia să nu fim provocaţi, desigur, de Ucraina sau de altcineva.”
„Rusia nu reprezintă o ameninţare pentru nimeni (…), noi ne ocupăm de treburile noastre şi luăm măsuri pentru a ne asigura securitatea dacă este necesar, dacă există acţiuni provocatoare ale oponenţilor noştri în apropierea frontierelor noastre”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Totodată, Dimitri Peskov consideră că „forţele NATO sunt foarte, foarte active şi acţionează cu îndrăzneală în vecinătatea imediată a frontierelor noastre, în aer, pe apă sau terestru.”