Europa trebuie să acţioneze rapid pentru a se putea apăra mai eficient. Noi ameninţări militare ar putea să apară până la sfârşitul deceniului. Totul se petrece în condițiile în care principalul aliat în materie de securitate, Statele Unite, se concentrează în regiunea Indo-Pacific. Aceste afirmaţii au fost făcute într-un interviu acordat de ministrul german al apărării, Boris Pistorius.
Boris Pistorius a declarat într-un interviu acordat publicaţiei Welt am Sonntag că Rusia şi-a mărit considerabil producţia de armament pentru a-şi sprijini invazia din Ucraina.
Acest lucru se întâmplă în timp ce a ameninţat statele baltice, Georgia şi Moldova. În paralel, el a indicat că Statele Unite probabil îşi vor reduce angajamentul militar în Europa. Americanii se vor concentra mai mult asupra regiunii Indo-Pacific.
Boris Pistorius susține că Europa trebuie să asigure securitatea
„Noi, europenii, trebuie să ne angajăm mai mult pentru a ne asigura securitatea pe propriul continent”, a declarat Pistorius.
Pistorius a subliniat că va dura un timp pentru ca regiunea să-și dezvolte propria producție de armament. El a estimat că vor fi necesari între 5 și 8 ani pentru a reduce decalajul în ceea ce privește forțele armate, industria și societatea.
Europa ar putea fi obligată să ofere sprijin suplimentar pentru Ucraina. Va înlocui, astfel, eventual ajutorul american, dacă Washingtonul nu va reuși să ajungă la un acord pentru o nouă finanțare, a subliniat el.
Triunghiului de la Weimar deschide noi perspective
De asemenea, alegerea unui guvern mai favorabil Europei în Polonia ar trebui să permită acum Triunghiului de la Weimar, compus din Berlin, Paris și Varșovia, să-și dezvolte mai mult cooperarea militară, a mai menționat Pistorius.
Acesta a apreciat că trebuie evaluate modalitățile optime de consolidare a poziției pe flancul estic. Acest lucru trebuie făcut având ca bază planurile de apărare ale NATO. Pistorius a adăugat că momentan nu există perspective ca armata germană să participe la misiuni la fel de ample precum cele desfășurate în Afganistan și Mali. În Afganistan, armata germană a fost implicată în primele confruntări terestre de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
Misiunile mai mici vor fi esențiale
În opinia sa, misiunile mai mici, în special în domeniul consultanței militare sau al cooperării cu țări care nu împărtășesc neapărat valorile noastre, vor fi esențiale.
„Alternativa ar fi să nu mai avem niciun contact cu aceste ţări şi să le predăm pur şi simplu ruşilor şi chinezilor, iar acest lucru ar fi mult mai periculos”, a precizat acesta.