Aviaţia militară americană a interceptat sâmbătă patru avioane de recunoaştere ruseşti Tu-142 la 120 de kilometri de statul Alaska, a raportat Comandamentul securităţii aeriene a Statelor Unite şi Canadei (NORAD).
Avioane de vânătoare F-22 „au interceptat patru avioane de recunoaştere ruseşti Tu-142 intrând în zona de identificare a apărării aeriene a statului Alaska, la 27 iunie”, a indicat NORAD într-un comunicat.
Zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ)
este un perimetru în care traficul aerian este supravegheat de armata uneia sau mai multor ţări, dincolo de spaţiul aerian naţional, pentru a dispune de un timp suplimentar de reacţie în cazul unei manevre ostile.
Statele Unite au stabilit patru, dar alte aproximativ zece ţări de asemenea şi-au creat.
Cele din Alaska se întind până la aproximativ 320 km de coastă.
Avioanele „Tu-142 s-au apropiat la mai puţin de 65 de mile marine (120 kilometri) de sudul Insulelor Aleutine din Alaska şi au rămas în ADIZ timp de aproape opt ore”, a adăugat NORAD, precizând că acestea nu au pătruns în spaţiul aerian american.
A fost pentru a patra oară în această lună când Statele Unite au interceptat avioane militare ruseşti în apropiere de Alaska.
”Reciprocitatea” Federației Ruse
La 29 mai, Ministerul rus al Apărării a publicat imagini arătând două bombardiere americane B-1 interceptate de apărarea aeriană rusă după ce au survolat Marea Baltică şi Marea Neagră în apropiere de Rusia.
Alaska este un stat al Statelor Unite ale Americii situat în extremitatea nord vestică a continentului America de Nord. A devenit cel de-al patruzeci și nouălea stat al Uniunii nord-americane, la 3 ianuarie 1959, după ce fusese teritoriu al Statelor Unite, Alaska Territory, între 1912 și 1959.
Numele „Alaska” provine cel mai probabil din cuvântul Alyeska din aleutină însemnând „țară mare”, „continent”, sau „pământ mare”. Este străbătută de fluviul Yukon.
În 1867, Rusia a vândut Statelor Unite ale Americii teritoriul Alaska pentru suma de 7,2 milioane de dolari.