Secretarul general adjunct al NATO este convins că Rusia se va amesteca în alegerile din România. „România e o țară pivot pentru NATO și rușii știu asta”, a spus el. Ce urmăresc rușii?
Al doilea om din NATO crede că Rusia se va amesteca în alegerile din România
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a avertizat că există o politică consecventă a Rusiei de interferare. În cazul intervenției sale în alegerile din SUA, ar fi rezonabil să se creadă că nu vor rata o oportunitate de a influența o direcție a unei țări NATO.
România, de exemplu, este o țară pivot pentru NATO, iar rușii sunt conștienți de acest lucru. Este convins că vor încerca să se amestece în alegerile naționale. Este o perioadă foarte complicată și că nu se mai poate permite ca lucrurile să fie lăsate în voia lor. Trebuie să fim vigilenți la provocările interne, atât cele generate de Rusia, cât și cele generate de România însăși.
„Există o politică consecventă a Rusiei de interferare. Dacă au intervenit în alegerile din America să credem o secundă că vor rata o oportunitate să influențeze o direcție a unei țări NATO. România e o țară pivot pentru NATO. Rușii știu asta. Sunt absolut convins că vor încerca.
Noi lucrăm cu UE, cu G7, am discutat cu companiile mari de rețele sociale, și ei au o obligație. Trebuie să fim siguri că și acasă există instituții care își fac treaba, că există și încercarea de a stimula diverse nemulțumiri din societatea noastră. Trebuie să ne uităm și la starea economiei românești, există deficite masive, avem dificultăți de recrutare pentru Armata Română.
Această perioadă este foarte complicată și că nu mai putem lăsa lucrurile lejer, fiind important să ne facem datoria din mai multe puncte de vedere, inclusiv economic și al armatei. Trebuie să ne uităm cu vigilență maximă la lucrurile pe care Rusia sau noi înșine ni le provocăm ca dificultăți interne”, a spus el într-un interviu acordat pentru Digi24.
Tot legat de alegeri şi NATO: alegerile prezidențiale din România ar putea avea loc, până la urmă, în noiembrie
Avertismentul său a fost lansat la scurt timp după ce s-a aflat că data alegerilor prezidenţiale din România ar putea fi mutată, din nou. Presa a scris vineri, 3 mai, că PNL şi PSD analizează posibilitatea ca alegerile prezidențiale să nu se mai desfăşoare la datele stabilite de 15 și 29 septembrie, pentru turul întâi, respectiv al doilea de scrutin.
Conform informațiilor politice, există perspective solide pentru organizarea alegerilor prezidențiale în luna noiembrie. Sursele indică faptul că președintele Klaus Iohannis ar putea să nu obțină funcția de secretar general al NATO după încheierea mandatului său la Palatul Cotroceni.
Se pare că Mark Rutte, premierul Olandei, este preferat pentru această poziție înaltă în cadrul NATO, ceea ce l-ar determina pe Iohannis să își caute o altă funcție la nivel european.