Guvernul rus discută posibilitatea introducerii unor preţuri maximale la alimentele de bază, a declarat, marţi, vicepremierul rus, Arkadi Dvorkovich, potrivit Reuters.
Anul trecut, moneda rusească a pierdut 41% din valoare în raport cu dolarul american şi 34% faţă de moneda euro, din cauza sancţiunilor economice impuse Moscovei de statele occidentale, dar şi pe fondul scăderii preţului la petrol, principala sursă de venituri pentru statul rus. Acestea, la care se adaugă embargoul introdus de Rusia la produsele alimentare occidentale, au condus la o creştere a preţurilor cu 11,4% în 2014.
Potrivit prognozelor Ministerului rus al Economiei, inflaţia nu va încetini nici în 2015, urmând să ajungă la 12% la finele anului. Conform agenţiilor ruseşti RIA Novosti şi Interfax, Arkadi Dvorkovich ar fi declarat că este posibil să fie restricţionată posibilitatea majorării preţurilor de comercializare cu amănuntul la produsele de bază. ”Vom vedea cum să introducem în mod eficient aceste restricţii în lege”, a spus vicepremierul rus.
Dvorkovich a adăugat că Guvernul de la Moscova ar putea conferi Serviciului federal antimonopol din Rusia (FAS) puteri sporite pentru implementarea actualelor reglementări de pe piaţa de retail. Comentariile lui Arkadi Dvorkovich vin după o serie de inspecţii în magazine efectuate de reprezentanţii Procurorului General care au investigat majorările nejustificate de preţuri. Cu toate acestea, marile lanţuri de magazine susţin că majorarea preţurilor la raft este în linie cu rata inflaţiei.
La începutul lunii august, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care interzice importurile de produse agricole şi alimentare provenite din ţările care au impus sancţiuni Rusiei, în contextul crizei din Ucraina. Lista includea produse din carne şi lapte, precum şi fructe şi legume provenite din SUA, UE, Canada, Australia şi Norvegia. Din cauză că Rusia nu a reuşit să găsească înlocuitori la produsele importate din Europa, preţurile la alimente au crescut cu peste 10%. (Sursa: Agerpres)