Rusia, despre discuțiile de pace din Elveția: Au fost „aproape de zero”

Rusia a comentat summitul din acest weekend în care puterile occidentale și aliații lor au denunțat invazia Rusiei în Ucraina, dar nu au reușit să convingă principalele state nealiniate să se alăture declarației lor finale, transmite Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că rezultatele reuniunii, la care Rusia nu a fost invitată, au fost „aproape de zero”.

În cadrul unui briefing cu reporterii, Peskov a fost întrebat dacă faptul că țări precum Ungaria, Serbia și Turcia au participat la reuniune și au semnat declarația va strica relațiile Rusiei cu acestea.

„Nu, nu le va strica. Vom ține cont, desigur, de poziția pe care au luat-o aceste țări, acest lucru este important pentru noi și vom continua să le explicăm raționamentul nostru”, a declarat Peskov.

„Multe dintre ele, și acesta a fost un punct de vedere comun cu privire la acest eveniment, au confirmat înțelegerea lor cu privire la absența perspectivelor pentru orice discuții serioase, substanțiale, fără prezența țării noastre … Dacă vorbim despre eficiența generală a acestei întâlniri, aceasta este aproape de zero.”

peskov
Dmitri Peskov / SURSA FOTO: Dreamstime

Vladimir Putin a stabilit condiții pentru încetarea războiului

Președintele Vladimir Putin a declarat săptămâna trecută că Rusia este dispusă să pună capăt războiului, dar a stabilit condiții pentru Ucraina – renunțarea la ambițiile sale NATO și retragerea trupelor din patru regiuni revendicate de Rusia – pe care Kievul le-a respins ca fiind echivalente cu capitularea.

„Bineînțeles că noi înțelegem perfect că va veni un moment în care va fi necesar să discutăm cu Rusia”, a declarat ministrul ucrainean de externe Dimitro Kuleba. „Dar poziția noastră este foarte clară: nu vom permite Rusiei să vorbească în limbajul ultimatumurilor, așa cum vorbește acum”.

Peskov a declarat că ceea ce a numit inițiativa de pace a lui Putin rămâne pe agendă și a reafirmat poziția deschisă la dialog a Moscovei.

Agenția de știri de stat TASS l-a citat pe șeful serviciului rus de informații externe, Serghei Narîșkin, care a declarat luni că, dacă condițiile lui Putin vor fi respinse, acestea vor fi înlocuite cu termeni noi și mai duri.

Aflată în cel de-al treilea an de război, Rusia controlează aproape o cincime din Ucraina și a avansat treptat pe mai multe fronturi din februarie.

Peste 90 de țări au participat la discuțiile de două zile din Elveția. Însă decizia Chinei de a nu participa a asigurat aproape sigur că summitul nu va reuși să atingă obiectivul Ucrainei de a convinge principalele țări din „sudul global” să se alăture în izolarea Rusiei.

Declarația finală a summitului a solicitat restabilirea controlului Ucrainei asupra centralei nucleare Zaporizhzhia și asupra porturilor din Marea Azov.

Însă, în conformitate cu obiectivele mai modeste ale conferinței, au fost omise chestiuni mai dificile, despre cum ar putea arăta un acord postbelic pentru Ucraina, dacă Ucraina ar putea adera la alianța NATO sau cum ar putea funcționa retragerea trupelor din ambele părți.