Rusia anunță victoria lui Călin Georgescu: Românii s-au trezit!

calin georgescu

SURSA FOTO: captură video

O analiză a agenției de stat ruse RIA Novosti vorbește despre o posibilă victorie a lui Călin Georgescu. Articolul spune că în această situație România ar putea avea o abordare mai conciliantă în relația cu Rusia, precum Ungaria și Slovacia.

Analiza RIA Novosti, privind victoria lui Călin Georgescu în primul tur

După ce Călin Georgescu, candidat independent, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din România cu aproape 23% din voturi, atenția internațională asupra scenei politice românești a crescut considerabil. Victoria surprinzătoare a fost analizată de presa rusă, inclusiv de agenția de stat RIA Novosti.

Într-o analiză publicată pe 3 decembrie 2024, jurnalistul Petr Akopov sugerează că ascensiunea lui Georgescu reflectă nemulțumirea românilor față de politicile pro-occidentale ale guvernelor anterioare.

Articolul RIA Novosti face o paralelă între rezultatele alegerilor parlamentare recente din România și creșterea sprijinului pentru candidații non-sistemici. Autorul susține că o victorie a lui Călin Georgescu în turul doi ar putea alătura România altor țări din Europa de Est, precum Ungaria și Slovacia, care promovează o abordare mai conciliantă în relația cu Rusia.

Analiza evidențiază că nemulțumirea românilor față de politicile anti-ruse ale Uniunii Europene ar putea contribui la această schimbare de paradigmă.

„Chiar dacă va câștiga, vor încerca să-l echilibreze pe Georgescu cu un guvern pro-atlantic al unei noi coaliții, dar tendința în sine este importantă. Românii s-au trezit – iar oamenii sunt în mod clar nemulțumiți de rezultatele guvernării elitelor pro-europene. Și cu cât Europa este mai plină de sentimente anti-rusești, cu atât românii vor fi mai înclinați să încerce să găsească o limbă comună cu Rusia.

Pentru că nu vor lupta pentru ‘Ucraina europeană’, cu atât mai puțin vor muri pentru ea pe teritoriul lor – au puțină încredere în viitorul european al Ucrainei, dar amintirea faptului că Rusia este mereu acolo rămâne încă.

Dacă Georgescu va câștiga alegerile, acesta va fi un simptom suplimentar al nemulțumirii unor țări din Europa de Est, un curs spre o confruntare pe termen nelimitat cu Rusia. Ungaria și Slovacia – insistă asupra necesității de a găsi un compromis cu Moscova, iar acum un al treilea – România – li se poate alătura”, arată analiza.

De asemenea, în analiză se mai spune că Georgescu este „naționalist, tradiționalist, eurosceptic, parțial chiar antiglobalist, dar în același timp a depășit toți candidații sistemici și non-sistemici. A fost imediat înregistrat ca politician pro-rus, deși nu există motive pentru acest lucru”.

„Oamenii votează pentru un politician non-sistemic, printre altele, ca protest împotriva politicienilor enervanți ai celor două partide principale de guvernământ – social-democrații și liberalii. Sunt standard pro-occidentali și, după spiritul vremurilor, anti-ruși, iar Georgescu vorbește despre interesele naționale românești și despre refuzul de a urma o linie dură de confruntare cu Rusia în privința Ucrainei în toate”, se mai arată în analiză.

Călin Georgescu despre relațiile externe și prioritățile naționale

Georgescu a respins eticheta de „pro-rus”, afirmând că dorește să pună pe primul loc interesul național al României, prin cooperare și diplomație echilibrată. El a declarat că nu intenționează să scoată România din NATO sau Uniunea Europeană, dar consideră necesar ca orice decizie luată la nivel internațional să fie negociată în avantajul poporului român.

„Vreau să fiu un preşedinte care pune ţara şi poporul lui pe primul loc: cooperare, diplomaţie, eleganţă onoare, diplomaţie continuă şi este interesul naţional pe primul loc cu toate ţările lumii, inclusiv cu NATO şi Uniunea Europeană. Am fost acuzat că vreau să scot România din NATO şi Uniunea Europeană. Fals. Nu am spus acest lucru niciodată. Am spus însă că vreau să negociez şi vreau să pun interesul naţional pe primul loc pentru că nu putem accepta orice. Trebuie negociat totul în avantajul poporului român”, a declarat Călin Georgescu.

De asemenea, Georgescu a criticat pozițiile candidatei USR Elena Lasconi, susținând că aceasta ar susține implicarea României în războiul din Ucraina. El a pledat pentru încetarea imediată a conflictului și a condamnat ceea ce consideră a fi manipulări menite să mobilizeze populația în direcția unui posibil război.

Vladimir Putin, despre renumărarea voturilor în România

Președintele rus Vladimir Putin a comentat ironic decizia României de a renumăra voturile exprimate în primul tur, sugerând că autoritățile încearcă să submineze candidatul care nu este pe placul lor.

Declarațiile sale, făcute în timpul unei întâlniri televizate, au fost percepute ca o aluzie la tensiunile interne și internaționale generate de rezultatele alegerilor.

„Un candidat nu a fost pe placul autorităților și au decis să repete numărarea voturilor”, a afirmat Putin în timpul unei întâlniri cu tineri oameni de ştiinţă.

Potrivit analizei RIA Novosti, victoria lui Călin Georgescu ar putea reprezenta un semnal al schimbării direcției politice în România, dar și un indiciu al nemulțumirii crescânde față de politicile pro-europene și anti-ruse promovate până acum. În ciuda poziționării neutre exprimate de Georgescu, autorul consideră că România ar putea deveni un nou punct de interes pentru o reconfigurare geopolitică în Europa de Est.