În primele reacții publice privind escaladarea tensiunilor, Putin a arătat cu degetul spre Occident, acuzându-l că a împins Rusia într-un conflict cu Ucraina. În cele din urmă, Putin este cel care va decide dacă izbucnirea războiului este inevitabilă, așa cum anticipează mulți experți.
Se estimează că între 100.000 și 130.000 de soldați ruși sunt acum masați la granița cu Ucraina, iar numărul lor este de așteptat să crească, după cum scrie Axios.
În paralel, 5.000 de soldați ruși au fost dislocați în Belarus, ceea ce îi poate oferi lui Vladimir Putin o cale directă către capitala ucraineană.
La reuniunea Consiliului de Securitate al ONU, ambasadorul SUA, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că există dovezi că Rusia intenționează să-și extindă prezența în Belarus la 30.000 de militari.
Nimeni nu poate face diferența între o cacealma și pregătiri legitime pentru un atac
Oficialii americani mai susțin că Rusia a transferat provizii de sânge și alte materiale medicale în apropierea graniței cu Ucraina, amplificând temerile că o invazie este iminentă, a relatat Reuters.
Așadar, există tot mai puține semne în teren care ar putea face diferența între ceea ce unii consideră a fi o cacealma și pregătiri legitime ale rușilor pentru un atac.
Occidentul nu își asumă niciun risc.
Pentagonul a plasat 8.500 de soldați americani în țările NATO din Europa de Est, iar Ucraina a primit un nou transport de arme din ajutorul militar autorizat de Biden în luna decembrie, însumând până acum 500 de tone de echipament defensiv.
Marea Britanie, Polonia, Statele Baltice și alți aliați NATO au transferat, de asemenea, armament și forțe de antrenament în Ucraina, avertizând că o invazie rusă ar avea efecte asupra întregii Europe.
Zelenski minimalizează iminența amenințării ruse
”Acesta nu va fi un război al Ucrainei și Rusiei. Va fi un război european, un război în toată regula”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Lansând un apel la solidaritate și asistență de securitate, Zelenski și alți oficiali ucraineni au încercat însă să minimalizeze iminența amenințării ruse.
Zelenski a criticat mass-media și decizia Departamentului de Stat de a evacua familiile diplomaților americani de la ambasada din Kiev, acuzând Occidentul că provoacă „panică” și pune în pericol economia Ucrainei.
Scopul final al lui Putin
The Guardian a scris că oficialii ucraineni cred că scopul final al lui Putin este destabilizarea Ucrainei și că ar putea menține pe termen lung trupele rusești la graniță, ca formă a unui război psihologic.
Putin analizează acum răspunsurile SUA și NATO la cererile sale. Dar e puțin probabil ca răspunsul său formal să aducă surprize. El va determina în cele din urmă dacă izbucnirea războiului este inevitabilă, așa cum anticipează mulți experți.