Autoritățile ucrainene susțin că Rusia „aproape a finalizat” operațiile privind concentrarea de forțe ce ar putea fi folosite într-o ofensivă împotriva Ucrainei. Potrivit unei evaluări a ministerului ucrainean al Apărării, Rusia a comasat la graniță aproape 130 de mii de militari. De asemenea, raportul mai arată că numărul zborurilor ruse de recunoaștere de-a lungul graniței ucrainene s-a triplat față de anul trecut, transmite Antena 3.

Ce forțe a adus Rusia la granița cu Ucraina?

Documentul autorităților ucrainene mai arată că Moscova sprijină peste 35 de mii de rebeli în estul Ucrainei și are aproximativ trei mii de militari în regiunea Donbas. De asemenea, au fost aduse în apropiere de graniță nu mai puțin de 36 de lansatoare Iskander. Aceste lansatoare sunt capabile să atingă ținte la 500-700 km distanță și ar viza, de fapt, capitala Kiev.

De asemenea, Ucraina este îngrijorată că, sub pretextul exercițiilor militare comune din Belarus, Rusia ar putea ataca zona de nord a țării. Potrivit serviciilor de informații ucrainene, rușii au adus „muniție de rezervă, spitale de campanie și servicii de securitate” la graniță, ceea ce ar „confirma pregătirea pentru operațiuni ofensive”.

SUA: Putin poate ordona un atac într-un „termen foarte scurt”

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, aflat în vizită oficială la Kiev, a declarat după întâlnirea sa cu preşedintele şi cu ministrul de Externe din Ucraina că acumularea de trupe ruse la graniță arată că președintele Vladimir Putin poate ordona un atac într-un „termen foarte scurt”. De la Kiev, Blinken i-a cerut miercuri preşedintelui rus Vladimir Putin să aleagă „calea paşnică” pentru rezolvarea crizei ucrainene, cu două zile înainte de întâlnirea sa cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov la Geneva.

„Ceea ce face Rusia cu agresiunea pe care a comis-o deja şi cu ameninţarea unei viitoare agresiuni este să lanseze o provocare la adresa unora dintre principiile de bază care asigură întregul sistem internaţional şi care sunt necesare în încercarea de a păstra pacea şi securitatea. Principii ca acela că o naţiune nu poate schimba graniţele alteia cu forţa. Principii ca acela că o naţiune nu poate dicta alteia alegerile sale, inclusiv cu cine se poate asocia”, a spus Anthony Blinken, Secretarul de Stat american.

Ce s-ar putea întâmpla dacă canalele diplomatice eșuează?

Potrivit experților, dacă toate căile diplomatice eșuează, există mai multe scenarii care trebuie luate în calcul. Potrivit lui Tim Marshall, un jurnalist expert în geopolitică există patru scenarii.

„Dacă va fi o invazie, există patru scenarii. Ocuparea şi anexarea totală a regiunii Donbas. Apoi, să urce din Crimeea şi să unească tot acest teritoriu, ca zona tampon să fie mai mare. Apoi, de acolo, să meargă de-a lungul Mării Negre până la Odessa, care este un oraş în care se vorbeşte limba rusă.

Astfel, anexează întreaga coastă şi taie accesul Ucrainei la mare. Dar cea mai ambiţioasă mişcare, dincolo de scenariile preliminare, ar fi să aducă trupe în Belarus, ţară prietenă a Rusiei. Apoi să coboare din Belarus, prin mlaștinile Pripet, care sunt îngheţate iarna, şi să încercuiască capitala Kiev”, a declarat acesta.