Vladimir Putin nu se va opri doar la Ucraina, avertizează analistul George Friedman. Potrivit acestuia, Rusia ar putea ataca în orice moment România sau Republica Moldova, în condițiile în care un atac asupra unui aliat american ar putea diminua posibilitatea ca SUA să mai sprijine Ucraina din punct de vedere logistic.
Mai exact, dacă Rusia va ataca România sau Republica Moldova, Statele Unite vor fi angrenate pe două fronturi, avertizează analistul, care subliniază faptul că pentru Vladimir Putin, ajutorul oferit de SUA Ucrainei este o mare problemă.
Printre altele, George Friedman a vorbit și despre armele nucleare tactice, dar și despre intensitatea acestora. El a comparat situația cu cea de la Hiroshima și Nagasaki, pentru a explica care sunt riscurile.
„Săptămâna trecută, am discutat despre natura armelor nucleare tactice . Sunt construite pentru efect tactic, nu pentru efect strategic. Armele nucleare strategice, cum ar fi cele aruncate asupra Hiroshima și Nagasaki, pot devasta o zonă mare, atât explozia, cât și precipitațiile nucleare. Zona exploziei ar fi devastată, iar precipitațiile ar crește letalitatea și ar duce-o la o distanță semnificativă în aval.
Cu toate acestea, trebuie amintit că, indiferent de victime, niciun oraș nu a fost complet abandonat și ambele erau populate și funcționau la un nivel rezonabil la aproximativ un an după detonarea bombelor. Puterea armelor nucleare tactice (în funcție de tip) este mai mică de 1% din explozia de la Hiroshima și, la fel de important, produc puține efecte nucleare”, a spus el.
Planul Rusiei cu armele nucleare
George Friedman susține că armele nucleare pot determina rezultatul unei bătălii, dar nu și războiul și de asemenea nu vor face nici ca pământul să fie de neînlocuit. Astfel, analistul explică că opțiunea nucleară a Rusiei este în realitate una strategică.
„Armele nucleare tactice pot determina rezultatul unei bătălii, dar nu al unui război, și nu ar face pământul de nelocuit. Prin urmare, cealaltă opțiune nucleară a Rusiei este strategică: distrugerea orașelor ucrainene cu o armă de tip Hiroshima. Această opțiune are două puncte slabe. Vânturile din Ucraina sunt variabile, iar în estul Ucrainei, de exemplu, bat spre nord-est. O detonare nucleară strategică ar trimite precipitații în Rusia, către Voronej, un oraș strategic rusesc. Orice utilizare a unei arme nucleare strategice ar afecta probabil teritoriul Rusiei”, a mai adăugat el.
Opțiunea nucleară nu este inși singura la care Rusia poate să apeleze. Friedman precizează că Vladimir Putin posibilitatea de a ataca România sau Moldova, datorită apropierii geografice a celor două față de Ucraina.
Analistul subliniază faptul că o altă amenințare la care SUA vor reacționa înseamnă mai mult timp pentru Rusia, în condițiile în care nu este clar dacă Statele Unite pot fi capabile să furnizeze două fronturi, drept urmare, ar putea urma un dezechilibru.
„Rusia trebuie să schimbe dinamica războiului, dacă nu vrea să fie forțată spre o înțelegere politică. Cheia este de a produce amenințări pentru ucraineni din mai multe direcții, atât tactic, cât și strategic. Într-adevăr, nevoia lor principală este să împrăștie logistica SUA prin crearea unei amenințări militare serioase pentru un alt aliat american sau atacând direct pe unul.
Nu este clar că SUA ar fi incapabile să furnizeze două fronturi, dar ar putea să dezechilibreze SUA și să le forțeze să reducă sprijinul pentru Ucraina, deschizând posibil oportunități pentru Rusia”, a adăugat el.
România și Republica Moldova, în vizorul lui Vladimir Putin
Referitor la România și Republica Moldova, Friedman precizează că cele două țări sunt legate între ele și sunt și aproape de Marea Neagră. De asemenea, țara noastră este membru NATO și totodată și gazda unei forțe navale americane, lucru care ar putea tenta Rusia.
Analistul a explicat și pașii pe care Rusia i-ar putea face din Marea Neagră, dar și ce ar putea urma în cazul în care Vladimir Putin va decide să se orienteze spre un atac al României sau al Republicii Moldova, iar planul este unul cât se poate de complex.
„Geografia oferă puține opțiuni în acest sens, dar cele mai probabile sunt Moldova și România, două țări legate între ele. Nu ar putea fi o ofensivă terestră, ci ar trebui să profite de Marea Neagră, debarcând forțe semnificative în România, membru NATO și gazdă a unei forțe navale americane. Pentru a realiza acest lucru, rușii ar trebui să folosească mai întâi rachete pentru a elimina rachetele antinavă ucrainene precum cele care au scufundat nava Moscova.
Făcând acest lucru, ei ar trebui să obțină și să mențină superioritatea aeriană sau cu rachete asupra Mării Negre și apoi să aterizeze și să depună suficientă forță pentru a obliga forțele române în luptă alături de forțe americane substanțiale. Având în vedere că există forțe navale americane în afara Bosforului și având în vedere că mandatul NATO sau necesitatea absolută ar forța Bosforul să se închidă, acest lucru ar reprezenta o amenințare serioasă pentru ruși. Adăugați la aceasta un atac aerian asupra forțelor ruse și probabil că această operațiune ar eșua”, notează Friedman.
Opțiunea finală pe care o mai are Rusia
Analistul a prezentat și scenariul unui atac asupra țărilor baltice. În cazul Finlandei lucrurile ar putea fi anticipate, însă în România lucrurile sunt diferite. În final, Friedman precizează că există în prezent puțin opțiuni atractive, iar costul politic al abandonării războiului va fi unul enorm.
„Un atac asupra țărilor baltice ar aduce un atac polonez semnificativ pe flancul Rusiei, iar lansarea unui atac asupra Finlandei, de exemplu, ar fi detectată și anticipată. Același lucru este valabil și cu România, dar cu oportunități ceva mai mici.
Desigur, gambitul românesc în sine este extrem de dubios, dar aici presupunem că Rusia a fost forțată să se apere și că nu este dispusă să abandoneze războiul. Puține opțiuni sunt atractive în acest moment, dar costul politic al abandonării războiului este enorm. Dacă trebuie să continue și rușii nu pot recâștiga inițiativa, atunci doar o rugăciune este singura opțiune ce le rămâne.
Opțiunea finală este una despre care am scris înainte, respectiv masarea forțelor în est și apoi atacarea Ucrainei. Aceasta rămâne soluția cea mai probabilă pentru Rusia, presupunând că poate masa, antrena și motiva o forță suficient de mare. Dacă nu, Rusia ar putea obține o remiză slabă, dar nu își poate impune voința asupra Ucrainei”, concluzionează Friedman.