Deprecierea rublei, sancţiunile impuse Moscovei pentru rolul său în criza din Ucraina precum şi embargoul introdus de Rusia pentru produsele alimentare provenite din unele state occidentale au condus la creşterea ratei anuale a inflaţiei până la 8%.
Întrebat de publicaţia oficială Rossiiskaya Gazeta ce măsuri ar putea lua Guvernul rus dacă inflaţia continuă să crească, Manturov a răspuns: 'avem la dispoziţie o gamă largă de instrumente de natură administrativă. De exemplu, legea stipulează că Guvernul are dreptul de a îngheţa preţurile timp de 90 de zile pentru produsele de strictă necesitate'. 'Dacă datele vor arăta o creştere dramatică a preţurilor (de exemplu de peste 30%) la cele 40 de produse de strictă necesitate pe care le urmărim, ne vom gândi la adoptarea unor măsuri de urgenţă pentru a stabiliza preţurile', a adăugat Manturov. Ministrul rus al Comerţului nu a identificat însă cele 40 de produse considerate de strictă necesitate şi nici din ce sectoare fac parte, potrivit aceleiași surse, citată de Agerpres.
Recent, Banca centrală a Rusiei a estimat că în acest an inflaţia va trece de 8%, mult peste intervalul său ţintă care este de cinci procente, plus/minus 1,5 puncte procentuale. În plus, datele publicate de Serviciul federal de statistică arată că preţul untului a înregistrat luna trecută o creştere de 22,5%, urmat de preţul produselor lactate care a crescut cu 17,7%.
La începutul lunii trecute, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care interzice importurile de produse agricole şi alimentare provenite din ţările care au impus sancţiuni Rusiei în contextul crizei din Ucraina. Lista include produse din carne şi lapte, precum şi fructe şi legume provenite din SUA, UE, Canada, Australia şi Norvegia. Problema este că pentru anumite produse, precum carnea de porc, peştele şi fructele, produsele importate reprezintă aproximativ 30% din consumul Rusiei.
Autorităţile de la Moscova susţin că embargoul introdus pentru importurile de produse agroalimentare din statele occidentale va conduce la creşterea producţiei agroalimentare a Rusiei, deja un exportator major de cereale. Însă experţii susţin că va fi nevoie de mai mulţi ani şi de un sprijin public masiv pentru ca Rusia să-şi crească producţia agricolă până la nivelul la care să poată compensa efectele embargoului. De asemenea, Guvernul rus dispune de o marjă de manevră din ce în ce mai limitată din cauza încetinirii economiei ruseşti, care provoacă diminuarea veniturilor la buget, la care se adaugă sancţiunile care limitează accesul băncilor publice ruseşti pe pieţele financiare internaţionale, precum şi recenta scădere a cotaţiei petrolului, o sursă importantă de venituri la buget pentru Rusia.