Rusia ar putea interzice, de vineri, toate importurile de vinuri din Republica Moldova din cauza calităţii slabe a acestora, a declarat pentru publicaţia Kommersant şeful Serviciului Federal pentru Drepturile Consumatorilor, Ghenadi Onişcenko, transmite RIA Novosti. Onişcenko a avertizat că autorităţile moldoveneşti au termen până la 30 iulie să îşi exprime punctul de vedere în această problemă. "Trebuie să înţelegem până vineri ce au de gând să facă în privinţa pro
Rusia ar putea interzice, de vineri, toate importurile de vinuri din Republica Moldova din cauza calităţii slabe a acestora, a declarat pentru publicaţia Kommersant şeful Serviciului Federal pentru Drepturile Consumatorilor, Ghenadi Onişcenko, transmite RIA Novosti.
Onişcenko a avertizat că autorităţile moldoveneşti au termen până la 30 iulie să îşi exprime punctul de vedere în această problemă.
„Trebuie să înţelegem până vineri ce au de gând să facă în privinţa producătorilor. Din ceea ce ştiu, industria vinicolă generează cea mai mare parte a veniturilor ţării. Sper că ne vor informa în privinţa planurilor lor până vineri”, a spus oficialul rus.
El a precizat că ambasadorul moldovean a solicitat deja să fie primit pentru a înmâna un document pe această temă din partea autorităţilor de la Chişinău.
„După analizarea documentului vom decide ce măsuri vom lua”, a mai spus Onişcenko.
Potrivit Kommersant, Serviciului Federal pentru Drepturile Consumatorilor a depistat, la sfârşitul lunii iunie, dibutil plastifiant şi pesticide în vinurile moldoveneşti.
Anunţul a fost făcut în ziua în care preşedintele Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a declarat ziua de 28 iunie 1940 drept Ziua Ocupaţiei Sovietice.
„Niciun importator de vinuri moldoveneşti nu a primit o înştiinţare oficială privind existenţa dibutil plastifiantului în produse”, a declarat Gheorghi Ivanov, şeful importatorului de vinuri Iatarnia Grozd.
Ivanov susţine că nu au fost efectuate controale pentru dibutil plastifiant.
Specialiştii din Republica Moldova susţin pe de altă parte că normele internaţionale nu prevăd un nivel maxim pentru cantitatea de dibutil plastificant în vinuri.
Rusia, care importa în trecut 80% din vinurile produse în Republica Moldova, a interzis pentru prima oară achiziţiile de acest tip în martie 2006.
În 2007, peste 40 de producători moldoveni au trecut testele sanitare şi epidemiologice, iar livrările au fost reluate.Totuşi, exportatorii moldoveni şi importatorii ruşi acuză autorităţile Rusiei că interzic importurile de vinuri din Republica Moldova din motive politice.
SURSA: Mediafax