Rusia ar putea intra în incapacitate de plată din cauza sancțiunilor
Cotaţiile CDS-urilor pentru asigurarea pe cinci ani a unor obligaţiuni ruseşti în valoare de 10 milioane de dolari au ajuns în ziau de luni, 28 februarie, la patru milioane de dolari în avans şi 100.000 de dolari anual, ceea ce semnalează o probabilitate de default de 56%, potrivit datelor întregistrate de ICE Data Services și preluate de Bloomberg.
De asemenea, datele ICE arată și că, pentru prima dată în istorie, preţul pentru protejarea obligaţiunilor ruseşti împotriva riscului de default nu mai este cotat în puncte de bază, în condiţiile în care cei care vând protecţie cer acum plata în avans, semnalând existenţa unor percepţii conform cărora un default al Rusiei ar putea fi iminent.
SUA au interzis tranzacţiile cu Banca Centrală a Rusiei şi fondul său suveran
Administraţia preşedintelui Joe Biden a interzis luni persoanelor fizice şi companiilor americane să facă afaceri cu Banca centrală a Rusiei, Fondul suveran de investiţii al Rusiei şi Ministerul rus de Finanţe, transmite Bloomberg.
Deciziile adoptate de Departamentul american al Trezoreriei vor conduce practic la „imobilizarea imediată” a activelor Băncii centrale a Rusiei deţinute în SUA sau de către cetăţenii americani, se precizează într-un comunicat al Trezoreriei americane.
În plus, SUA au anunţat noi sancţiuni împotriva Fondului suveran de investiţii al Rusiei şi a directorului său general, Kirill Aleksandrovich Dmitriev, un apropiat al preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin.
Aceasta este ultima lovitură în cadrul sancţiunilor financiare adoptate de Occident împotriva Rusiei după invadarea Ucrainei şi este destinată să lovească sistemul financiar rusesc şi aşa slăbit.
„Acţiunile fără precedent pe care le adoptăm astăzi vor limita în mod semnificativ capacitatea Rusiei de a-şi utiliza activele pentru a-şi finanţa activităţile destabilizatoare şi vor ţinti fondurile de care Putin şi cercul său de apropiaţi depind pentru a putea să-şi finanţeze invadarea Ucrainei”, se arată în comunicatul semnat de secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen.
Restricţiile adoptate de SUA şi UE cu privire la activele Băncii Centrale a Rusiei vor imobiliza aproape jumătate din fondurile de război ale lui Putin, a estimat o purtătoare de cuvânt a Trezoreriei americane. Aceasta a adăugat că aproximativ 13% din rezervele Băncii Centrale a Rusiei sunt deţinute în China.
Noile sancţiuni adoptate de Occident izolează şi mai mult Rusia
Noile sancţiuni adoptate de Occident izolează şi mai mult Rusia, o ţară dependentă de exporturile de materii prime, de sistemul financiar global, prin faptul că împiedică Banca Centrală a Rusiei să utilizeze rezervele valutare pentru a contracara sancţiunile.
În cazul contractelor pentru un an, cotaţiile CDS-urilor pentru obligaţiunile ruseşti sugerează o probabilitate de default de 40%, potrivit datelor ICE Data Services. ICE este principala casă de clearing pentru CDS-uri europene
Invadarea Ucrainei de către Rusia a dus vineri la o serie de acţiuni de credit, S&P a revizuit în scădere ratingul Rusiei la categoria „junk”, adică nerecomandat pentru investiţii, în timp ce Moody’s a pus ratingul Rusiei sub revizuire, pentru o retrogradare la categoria „junk”.
Agenţia de evaluare financiară S&P a revizuit în scădere ratingul pentru creditele pe termen lung în valută ale Rusiei, de la „BBB minus” la „BB plus” (categoria „junk”) şi a avertizat că ar putea retrograda şi mai mult calificativul, după ce va avea informaţii mai detaliate privind efectele macroeconomice ale sancţiunilor.
Rusia beneficiază însă de un rating de tip „investment grade”, adică recomandat pentru investiţii, de la Moody’s („Baa3”) şi Fitch („BBB minus”) deoarece are unul din cele mai scăzute niveluri ale datoriei din lume, de doar 20% din PIB, şi rezerve valutare de aproape 650 miliarde de dolari.