Ministrul de Externe din Ucraina, Dmitro Kuleba, a transmis, marţi, 13 decembrie, că există riscul ca Rusia să aibă capacitatea de a lansa o „ofensivă de amploare” în ianuarie sau februarie 2023, potrivit postului de televiziune CNN.
Rusia ar putea lansa o ofensivă de amploare la început de 2023 în Ucraina. Kievul recunoaște riscul
Astfel, capacitatea Rusiei de a lansa o „ofensivă de amploare” ar putea fi restabilită în ianuarie sau februarie, a spus oficialul ucrainean Dmitro Kuleba.
„În mod clar, ruşii încă menţin speranţele de a sparge liniile noastre şi de a avansa mai mult pe teritoriul Ucrainei”, a mai explicat ministrul ucrainean de Externe pentru postul de televiziune american.
Anunțul vine după ce Rusia a mobilizat în ultimele luni 300.000 de rezervişti. Astfel, Dmitro Kuleba este de părere că menţinerea operaţiunilor de instruire a acestora şi mutarea echipamentelor militare grele arată că Moscova dorește în continuare să ocupe zone mai mari din Ucraina, după eșecurile din ultimele luni.
Rusia nu își retrage soldații
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a precizat că iese din discuție o eventuală retragere a trupelor rusești din Ucraina până la finalul acestui an. Nu se poate discuta despre o retragere a trupelor rusești din Ucraina înainte de sfârșitul anului, a declarat, marți, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov. De asemenea, el a subliniat că, pentru a se ajunge la pace, ar fi necesar să se țină cont de noile realități, cum ar fi aderarea unor noi regiuni la Rusia.
„Nici nu se pune problema”, a spus Peskov când a fost întrebat dacă Rusia ia în considerare posibilitatea de a începe retragerea trupelor sale din Ucraina înainte de sfârșitul acestui an.
SUA se pregătesc să trimită sisteme antiaeriene Patriot în Ucraina
Administraţia de la Casa Albă, condusă de președintele american Joe Biden, dorește să definitiveze cât mai repede planurile de trimitere a unui sistem antibalistic de tip Patriot în Ucraina. O decizie în acest sens ar putea fi anunţată săptămâna aceasta, transmit oficiali de la Washington citaţi de CNN.
Totuși, planul Pentagonului trebuie să fie aprobat de secretarul Apărării, Lloyd Austin, şi la final preşedintele Joe Biden trebuie să își dea acordul. Sursele citate mai spun că aprobările urmează să fie acordate.
„Realitatea de pe teren” a condus la această decizie a Administraţiei Biden, mai arată oficialii citați. Decizia vine după ce administraţia de la Kiev solicită de luni de zile, aproape de la începutul războiului, să primească o serie de sisteme antiaeriene avansate pentru contracararea atacurilor masive ale armatei ruse cu rachete balistice şi de croazieră.