Rusia ar fi capabilă să lovească o anumită țară din Europa în 90 de minute, cu aceleași rachete de croazieră cu care bombardează Ucraina, spune un fost general de rang înalt. Despre ce stat este vorba?
Rusia ar putea bombarda Marea Britanie cu rachete Satan
Un fost general de rang înalt a avertizat că Rusia ar putea bombarda Marea Britanie cu rachete Satan „invizibile”. Acesta a adăugat că nu există nicio modalitate de a le intercepta.
Potrivit generalului Sir Richard Barrons, rachetele convenționale ale lui Putin ar putea ajunge la Londra în aproximativ 90 de minute dacă ar fi lansate de pe teritoriul rusesc. El a explicat că acestea ar putea veni probabil în valuri de 60 până la 90 de rachete, în cazul în care Putin ar da ordinul de lansare.
„Nu, bineînțeles că nu. Marea Britanie nu are apărarea antiaeriană și antirachetă pe care o are Ucraina, deocamdată. Nu am avut nevoie de ea”, a declarat el, întrebat dacă Marea Britanie ar putea contracara un eventual atac.
„Genul de rachete care cad asupra Kievului ar putea cădea asupra Londrei. Iar apărarea aeriană a Kievului este mult, mult mai bună. Chiar și o rachetă de croazieră rusă destul de în vârstă, voi cita Kh-101, lansată de un avion deasupra vestului Rusiei, ajunge la Londra 90 de minute mai târziu, cu un focos exploziv de 500 de kilograme și o precizie de doi metri. Așa că alegeți ușa din Downing Street” a declarat Sir Richard Barrons pentru cotidianul The Sun.
Rachetele invizibile Kh-101 au o rază de acțiune de până la 2.800 km și pot atinge majoritatea regiunilor din Europa, cu excepția Spaniei. Acestea sunt concepute să zboare la „altitudine apropiată de teren” pentru a evita detectarea prin scanerele infraroșii și radare, fiind construite din materiale care absorb semnalele radar, ceea ce le face greu de detectat.
Rachetele de croazieră Kalibr, lansate de pe submarine, au o rază de acțiune de 2.500 km și au fost folosite și pentru a ataca Ucraina.
Generalul Barrons a subliniat că amenințarea „nu este iminentă”. A avertizat însă că, din punct de vedere tehnic, lansarea rachetelor este posibilă.
Fostul șef al Comandamentului Forțelor Întrunite a subliniat că, potrivit observațiilor sale, pentru a trage în Marea Britanie, s-ar putea opta pentru lansarea din Rusia. Dar acest lucru ar implica traversarea Europei. O altă opțiune ar fi să se tragă din regiuni precum Atlanticul, Marea Baltică sau Marea Nordului, sau să se folosească aeronave, astfel încât Marea Britanie să fie vulnerabilă la un atac din orice direcție, având statutul de insulă.
În același timp, reprezentanții britanici explorează opțiuni pentru îmbunătățirea apărării Regatului Unit.
„Există o mare discuție în cadrul guvernului despre cum se poate face acest lucru. Este o problemă destul de mare. Este probabil o problemă de 4 miliarde de lire sterline” a adăugat generalul Barrons.
Cum este organizată apărarea britanică?
Secretarul Apărării, Grant Shapps, a menționat că Marea Britanie se află în discuții pentru a se alătura sistemului european de apărare aeriană Sky Shield. El a indicat că Ministerul Apărării se află în faza inițială a discuțiilor privind configurația potențială a unui astfel de scut aerian european.
Inițiativa pentru acest sistem a venit din partea Berlinului ca răspuns la acțiunile agresive ale Moscovei în Ucraina. Dacă Marea Britanie ar decide să se alăture, este probabil ca rachetele Patriot americane, rachetele israeliene Arrow-3 și rachetele germane IRIS-T să fie desfășurate pe teritoriul britanic.
În prezent, apărarea antiaeriană a Regatului Unit este susținută în principal de flota de distrugătoare a Marinei Regale, care are rolul de a intercepta rachetele în zbor. De exemplu, o navă de apărare antiaeriană de tip 45 este adesea ancorată pe Tamisa pentru a proteja Londra în timpul evenimentelor globale.
În ceea ce privește apărarea aeriană cu rază medie de acțiune, armata utilizează rachetele Sky Sabre, în timp ce RAF utilizează avioanele Typhoon pentru interceptarea amenințărilor aeriene.
Cu toate acestea, Marea Britanie nu dispune în prezent de un sistem de apărare antiaeriană terestră cu rază lungă de acțiune, similar cu sistemul Patriot al SUA sau cu Arrow-3 al Israelului.