Rusia ar putea lovi, indirect, creditarea din România: Băncile cele mai expuse în Rusia sunt şi cele mai mari instituţii de credit de la noi

Problemele pe care le-ar putea avea băncile austriece din cauza expunerii mari faţă de Rusia se vor reverba asupra Europei emergente şi vor afecta creditarea, se arată într-un raport al FMI, care plasează, pe locurile următoare, în funcţie de risc, instituţiile de credit din Franţa, Italia şi Suedia. Cele mai mari bănci din România, în funcţie de active, sunt BCR deţinută de Erste Group (Austria), BRD Societe Generale (Franţa), Raiffeisen (Austria), Unicredit (Italia).

Instituţiile de credit austriece au cea mai mare expunere faţă de Rusia, potrivit unui raport al Fondului Monetar Internaţional (FMI).  "Având în vedere prezenţa regională extinsă a băncilor austriece, orice probleme pe care le au acestea ar putea afecta creditarea în restul Europei emergente", menţionează documentul. Tensiunile dintre UE şi SUA, pe de o parte, şi Rusia, pe de cealaltă parte, ar putea putea afecta instituţiile financiare şi creşterea economică globală. Instituţia atrage atenţia că, pe măsură ce situaţia financiară a Rusiei şi Ucrainei se va deteriora, băncile cu deţineri semnificative de titluri de credit ale celor două ţări se vor confrunta cu riscuri de neplată tot mai ridicate.

Cele mai expuse bănci la turbulenţele din Rusia sunt cele din Austria, Franţa, Italia şi Suedia, pe lângă expunerile deţinătorilor de obligaţiuni, afectaţi de înrăutăţirea calităţii creditării, arată raportul FMI, citat de Reuters, potrivit Agerpres.

De asemenea, FMI avertizează că ratele mai ridicate ale dobânzilor pe plan mondial în combinaţie cu un un avans mai lent al creşterii pe pieţele emergente ar putea reduce două puncte procentuale din avansul economiei mondiale în următorii cinci ani.

În raportul care evaluează modul în care politicile naţionale ar putea afecta economia globală, FMI a avertizat că actualul conflict dintre Rusia şi Ucraina ar putea avea repercursiuni asupra Europei dacă vor spori sancţiunile adoptate împotriva Rusiei, fiind afectate şi livrările de gaze naturale spre statele europene şi băncile de pe continent.

Efectele conflictului ar putea provoca noi turbulenţe pe pieţele financiare, în contrast perioada calmă din ultimele săptămâni, avertizează FMI.

În cel mai pesimist scenariu al FMI, SUA şi Marea Britanie ar putea înăspri politicile monetare mai devreme decât se estima, ceea ce ar majora costurile de împrumut în întreaga lume iar creşterea pieţelor emergente ar încetini cu încă 0,5 puncte procentuale în următorii trei ani.

Cele două evoluţii ar duce la o creştere mai lentă a economiei globale şi ar afecta în special acele pieţe emergente cu mari dezechilibre, cum ar fi Argentina, Brazilia, Rusia şi Turcia.