Vladimir Putin a pus ochii pe România și nu numai. Un general rus a anunțat că Federația Rusă va lovi ținte de pe teritoriul țării noastre dacă Ucraina va primi undă verde să folosească rachete cu rază lungă de acțiune.
Rusia ar putea lovi ținte de pe teritoriul României
Vladimir Putin, președintele Rusiei, a lansat o avertizare joi, afirmând că dacă Occidentul ar autoriza Ucraina să utilizeze rachete cu rază lungă de acțiune, acest lucru ar echivala cu implicarea directă a țărilor NATO într-un conflict militar cu Rusia.
El a făcut referire la rachete precum Storm Shadow sau ATACMS.
Kievul face apel insistent pentru a obține autorizarea de a viza ținte adânc în interiorul teritoriului rus folosind rachetele furnizate de Occident.
Volodimir Zelenski a condamnat întârzierile în abordarea acestei chestiuni.
În acest context, generalul Serghei Lipovoi a declarat într-un interviu pentru media din Moscova că Rusia deține suficiente resurse pentru a viza nu doar Ucraina, ci și infrastructura esențială a Occidentului.
„Avem dreptul să lovim punctele de decizie, aeroporturile unde sunt staționate avioanele F-16, centrele logistice și depozitele acestor rachete. din România, Polonia și Bulgaria”, a afirmat generalul de aviație.
În cazul în care atacurile ipotetice asupra depozitelor de rachete cu rază lungă de acțiune din țări precum România, Polonia și Bulgaria nu generează efecte notabile asupra Occidentului, Rusia va fi forțată să își îndrepte loviturile către Germania și Statele Unite.
Generalul Lipovoi a subliniat că Statele Unite nu vor putea rămâne neimplicate în acest conflict, în ciuda eforturilor lor de a evita escaladarea.
El a adăugat că Rusia dispune de suficiente resurse, atât pe uscat, cât și pe mare și sub apă, pentru a răspunde în mod adecvat provocărilor.
Generalul Lipovoi speră că lucrurile nu vor escalada
Totuși, Lipovoi și-a exprimat speranța că situația nu va ajunge la un asemenea nivel de escaladare.
El a propus o opțiune tot mai populară printre oficialii ruși: reluarea testelor nucleare în Rusia. Scopul este de a „reîntări memoria asupra impactului Hiroshima”.
„Teritoriul Rusiei este imens. Avem destule locuri de testare care au fost puse sub control din vremea sovietică: Nordul, Orientul Îndepărtat, Kamceatka, am testat cândva arme nucleare în Novaia Zemlea puteam să efectuăm teste demonstrative, avem unde. Ar trebui să facem asta acum” , a spus Lipovoi.
Anterior, Andrei Kolesnik, deputat în Duma de Stat și membru al comisiei parlamentare de apărare din partea partidului Rusia Unită al lui Vladimir Putin, a propus detonarea unei bombe nucleare în Rusia, în scop demonstrativ, pentru a organiza un exercițiu care să sublinieze amenințarea reprezentată de armele strategice.
Alexei Mihailov, șeful Biroului de Analiză Politico-Militară, a avertizat la televiziunea de stat controlată de Kremlin că Rusia intenționează să construiască replici ale Londrei și Washingtonului în Arctica.
Astfel, Rusia ar putea să le distrugă cu arme nucleare lansate de la submarinul Bulava.
Scopul acestui plan este să intimideze Occidentul și să-l determine să oprească livrările de arme către Ucraina.