Ce bombe ar putea folosi Putin?
Armata Rusă dispune de aproximativ 2.000 de bombe tactice nucleare cu o rază de acțiune limitată, în jur de unu-doi kilometri, dar cu un impact devastator. Armele pot fi montate pe rachete Iskander, cu o rază de acțiune de până la 500 de kilometri, sau transportate de avioane.
Unde ar putea fi lansate?
Este cea mai tulburătoare necunoscută. Potrivit analiștilor de la Pentagon, Kremlinul ar putea începe cu o acțiune demonstrativă, aruncând o bombă într-o zonă nelocuită sau în apropierea coastelor ucrainene.
Care ar fi consecințele?
Potrivit unei prime evaluări, un atac nuclear, chiar dacă doar demonstrativ, s-ar putea dovedi a fi contraproductiv pentru Putin. Rusia ar risca să fie complet izolată la nivel internațional. Se crede că și China și India i-ar întoarce spatele.
„Șoimii” de la Kremlin, în schimb, sunt convinși că o astfel de confruntare ar zdrobi rezistența ucraineană. Nu întâmplător, Putin a citat „precedentul” Hiroshima și Nagasaki, cele două bombe atomice americane care au forțat Japonia să se predea, în august 1945.
Care sunt contramăsurile SUA și NATO?
Primul răspuns este politico-strategic. Casa Albă face apel la aliați să nu întrerupă sau să încetinească livrarea armelor convenționale către Ucraina și să mențină o linie dură cu privire la sancțiunile economice. Obiectivul este de a demonstra că teorema rusă, „escaladare” pentru a speria adversarii, nu funcționează. Totodată, diplomația americană îl împinge pe omologul chinez să frâneze deriva nucleară a lui Putin.
Sunt pe teren și răspunsuri militare?
Deja la sfârșitul lunii martie, secretarul de Stat american Antony Blinken anunțase că experții americani și NATO studiau „toate reacțiile posibile”. Cea mai citată ipoteză este că aliații ar putea lansa un atac, probabil convențional, împotriva bazelor de lansare rusești.
Ce s-ar întâmpla dacă SUA sau NATP ar răspunde cu bomba atomică?
Experții de la Universitatea Princeton, din New Jersey, au efectuat o simulare cu rezultate terifiante. Dacă Alianța Atlantică răspunde la rândul său cu o bombă nucleară tactică, există un risc real de a declanșa o spirală atomică. În câteva ore, ar exista cel puțin 90 de milioane de morți, scrie Corriere della Sera.