De asemenea, Banca Rusiei va ţine sub control inflaţia prin ratele dobânzilor şi va interveni pe piaţă doar dacă va fi necesară menţinerea stabilităţii financiare.
Banca Centrală a Rusiei menţine rubla într-o bandă de variaţie faţă de un coş format din dolar şi euro, pentru a reduce impactul fluctuaţiilor valutare asupra exporturilor ruseşti. Marţi, instituţia a anunţat că şi-a redus intervenţiile zilnice cu 100 de milioane de dolari, a doua astfel de decizie din luna mai. După acest anunţ, rubla s-a depreciat cu 0,4%, la 40,38 unităţi pentru un coş valutar în care dolarul are o pondere de 55%, iar euro de 45%.
Prin flotarea liberă, rubla se tranzacţionează liber pe pieţele valutare, iar cursul de schimb se face în funcţie de cotaţiile medii de pe piaţa interbancară.
Subliniind încrederea în rândul politicienilor că pieţele ruseşti s-au stabilizat după impunerea sancţiunilor occidentale în urma anexării Crimeii, Banca Centrală a Rusiei a anunţat că se va renunţa la coridorul de tranzacţionare al rublei începând din ianuarie 2015, iar intervenţiile zilnice regulate vor fi oprite, însă vor putea avea loc intervenţii opţionale în interesul stabilităţii financiare.
'Cea mai importantă concluzie este că nu a existat o schimbare de direcţie. Aceasta este confirmarea: avem un plan şi îl urmăm', a declarat analistul Ivan Tchakarov, de la Citi Bank în Moscova.
Luni, Banca Centrală a Rusiei a decis să menţină dobânda de politică monetară la 7,5%, ca răspuns la riscurile inflaţioniste, în condiţiile în care ameninţarea sancţiunilor occidentale afectează economia rusească şi rubla.
Creşterea economiei Rusiei a încetinit la 0,9% în primul trimestru din 2014, comparativ cu perioada similară din 2013, dar a depăşit uşor estimarea Ministerului Economiei, arată datele preliminare publicate recent de Serviciul Federal de Statistică.
Ministerul Economiei prognoza un avans al PIB-ului Rusiei de 0,8% în primele trei luni ale anului, faţă de o expansiune de 2% în trimestrul patru din 2013.
Serviciul Federal de Statistică nu publică date trimestriale, dar luna trecută ministrul rus al Economiei, Alexei Ulyukayev, a avertizat că PIB-ul Rusiei va intra probabil în recesiune până la sfârşitul trimestrului doi din 2014, deoarece investiţiile şi pieţele financiare sunt afectate de criza din Ucraina.
Pentru acest an, Guvernul de la Moscova se aşteaptă la o creştere a economiei de 0,5%, faţă de o expansiune de 1,3% în 2013.
Economia rusească înregistra o tendinţă de încetinire încă dinainte de criza ucraineană, cu o creştere de 1,3% în 2013, faţă de un avans de 3,4% în 2012 şi o creştere de 4,3% în 2011. Experţii apreciază că unul dintre motive este faptul că modelul actual de creştere al Rusiei se bazează pe un preţ ridicat al hidrocarburilor.
Sursa: Agerpres