Așadar, serviciile secrete din Ucraina au lansat un no avertisment cu privire la „posibile provocări” ale Rusiei în ziua de 9 mai, când este marcată capitularea celui de-al Treilea Reich sau aşa-numita Zi a Victoriei asupra armatei naziste, conform efe.com
Ucraina spune că Rusia alege date simbolice pentru provocările sale
„Statul agresor alege date simbolice pentru provocările sale. Serviciile speciale ruse le pot pregăti pentru 9 mai pe teritoriul Federaţiei Ruse şi Belarus”, a declarat purtătorul de cuvânt al serviciului de informaţii al Ministerului Apărării, Andrii Iusov, pentru Ukrinform.
De asemenea, Iusov a adăugat că, din 2014, anul în care Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea, Moscova foloseşte această strategie în jurul zilei în care se aniversează înfrângerea celui de-al Treilea Reich.
„Provocările serviciilor speciale ruse pot fi îndreptate împotriva populaţiei civile ruse la date importante, cum este 9 mai”, a avertizat Iusov.
Capitularea celui de-al Treilea Reich a fost semnată la Karlshorst, la periferia Berlinului, în noaptea de 8 spre 9 mai 1945, la câteva zile după sinuciderea în buncărul lor a lui Adolf Hitler şi a soţiei sale, Eva Braun, pe 30 aprilie.
Germania şi multe alte naţiuni europene marchează finalul conflagraţiei mondiale pe Vechiul Continent pe 8 mai, iar Rusia continuă tradiţia Uniunii Sovietice, aniversând data de 9 mai.
Belarusul intensifică vigilența la frontiere
Amintim că președintele belarus Aleksandr Lukașenko a ordonat autorităților să sporească supravegherea la frontierele țării pentru a preveni orice posibilă intrare de „sabotori” din Ucraina.
„Situaţia ne obligă să reacţionăm la situaţia creată”, a declarat Aleksandr Lukașenko în cadrul unei reuniuni dedicate securității și protecției frontierelor țării.
Președintele belarus a declarat că, având în vedere numărul tot mai mare de cazuri, a instruit guvernul și oficialii din domeniul apărării și securității să creeze strategii pentru a preveni infiltrarea sabotorilor în țară.
Acesta a mai adăugat că este interesat să audă propuneri pentru a aborda eficient această problemă.
„În ultimul timp, astfel de cazuri s-au înmulţit. Aşadar, aş dori să aud propuneri pentru ca ele să fie oprite”, a mai spus acesta.
Președintele Lukașenko a subliniat că situația din jurul Belarusului este încă dificilă și că există provocări observate de-a lungul granițelor sale, cu potențialul militar în creștere al NATO.