"Pentru 2015, producţia de petrol este estimată la 525 de milioane de tone. În general, ministerul nu exclude riscul ca, în situaţia economică actuală, volumul producţiei să fie redus", a afirmat Novak.
De asemenea, Novak a făcut referire şi la sancţiunile impuse Rusiei de către Uniunea Europeană şi Statele Unite, subliniind că se află în căutarea de noi partneri pentru continuarea proiectelor de explorare.
"Acum că partenerii noştri străini renunţă la proiectele din Rusia împotriva dorinţei lor, din cauza sancţiunilor, trebuie să rezolvăm două probleme simultan: să găsim noi parteneri pentru explorarea câmpurilor şi să înlocuim tehnologia", a declarat ministrul.
Novak a menţionat că mai multe companii din China şi India şi-au manifestat deja interesul pentru a coopera cu Rusia pentru dezvoltarea unor proiecte de explorare pe teritoriul Rusiei.
Sancţiunile impuse Moscovei în urma anexării Peninsulei Crimeea în luna martie şi a conflictelor din Ucraina vizează şi sectorul energetic, prin restricţii asupra exporturilor din SUA şi ţările Uniunii Europene către Rusia a tehnologiilor legate de explorarea petrolului din Oceanul Arctic şi a petrolului de şist.
Preţul petrolului a scăzut cu aproximativ 50% de la jumătatea lunii iunie, din cauza ofertei abundente, a aprecierii dolarului şi a reducerii cererii, determinate de încetinirea creşterii economiei mondiale.
În luna noiembrie, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol OPEC a decis să păstreze plafonul de producţie la 30 de milioane de barili pe zi de petrol, ceea ce a contribuit la accentuarea declinului preţurilor. În plus, duminică, Suhail Al Mazrouei, ministrul energiei al Emiratelor Arabe Unite, stat membru OPEC, a declarat că ţările din afara organizaţiei ar trebui să reducă producţia de petrol întrucât afectează piaţa în mod negativ.