Compania petroliera TNK-BP, in care British Petroleum detine 50%, este in pericol sa-si piarda licenta pentru a exploata campul Kovykta din cauza controlului tot mai strans pe care statul rus il exercita asupra rezervelor sale energetice, informeaza Bloomberg. Agentia rusa de mediu a acuzat compania TNK-BP ca realizeaza o productie insuficienta si nu respecta termenii licentei.

Agentia de licentiere rusa, Rosnedra, ar putea amana decizia pentru a evita discutiile care ar putea aparea in cadrul summit-ului G8 si in cadrul principalului forum economic din Rusia, care se vor desfasura in luna iunie.

Valoarea campului Kovykta este estimata la 18 de miliarde de dolari iar acesta detine rezerve suficiente pentru a alimenta cererea mondiala de energie timp de un an. TNK-BP a investit 500 de milioane de dolari in proiect pana in prezent.

Rusia, prin intermediul agentiilor sale de mediu si de licentiere, a mai preluat proiectul de 22 de miliarde de dolari Sakhalin-2 anul trecut, cand Royal Dutch Shell a cedat controlul companiei de stat Gazprom.

Sursa: Bloomberg 01 Iunie 2007